Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Monumentaal gevelbeeld van Copernicus teruggevonden!

HISTORIE IN DE WIJK

Beste buurtbewoners, er is geweldig nieuws om met jullie te delen! Na jaren van zoeken en speuren is het verloren gewaande gevelbeeld van Copernicus teruggevonden. Dit prachtige beeld sierde van 1908 tot 1965 de gevel van Copernicusplein 9 en 10. Het beeld leek jarenlang van de aardbodem verdwenen maar is nu, mede dankzij artikelen en oproepen in KonkreetNieuws, weer terug en behouden voor de wijk.

Beeld Copernicus

Van Capelle, naar huiskamer, naar tuin

Het verhaal achter de zoektocht is een avontuur op zich. Jaren geleden heeft de voormalige eigenaar van het pand aan het Copernicusplein het beeld bij een verhuizing meegenomen naar Capelle aan den IJssel. Hij kreeg wroeging en wilde de buste graag teruggeven aan de buurt. Het beeld is toen opgehaald en heeft een aantal jaren bij bewoners van Copernicusstraat in de huiskamer gestaan. In 2018 was het beeld zelfs even op het jaarlijkse straatfeest te zien. Maar uiteindelijk belandde Copernicus´ beeld in de achtertuin van een van de straatbewoners. Door een artikel in KonkreetNieuws werd de eigenaar van die tuin, Kees Spendel, gewezen op de zoektocht naar het gevelbeeld.

.

 

Terug naar het Copernicusplein

Het beeld is dus gevonden! Nu is het tijd om Copernicus zijn rechtmatige plaats terug te geven. De buste heeft weliswaar schade opgelopen, maar gelukkig denken experts dat dit goed te herstellen is. Binnenkort zal een restaurateur de buste bekijken en een schatting maken van de kosten. Daarna wordt een plan gemaakt om het beeld, in al zijn glorie hersteld, weer op te hangen aan de gevel van panden nr. 9 en 10 aan het Copernicusplein. Uiteraard hebben we daar wel de goedkeuring van de nieuwe eigenaren voor nodig, dus laten we hopen dat zij net zo enthousiast zijn als wij.

Maak herstel en terugplaatsing mogelijk!

We willen gaan zorgen voor een vakkundig herstel, voor een zorgvuldige terugplaatsing en voor een klein fonds voor toekomstig onderhoud van het beeld. Daar is ongeveer 2500,- voor nodig. We houden daarom in de wijk een inzameling om deze kosten te kunnen betalen.

 

 

Klik op de knop hierboven (bedrag is aanpasbaar)

Of maak je bijdrage over op Stichting KonkreetNieuws (Hr. ATA van Schie) NL28INGB0007305750 onder vermelding van ‘Copernicus beeld’,

Of vul de speciale box op het Copernicus-straatfeest,

DANK!

Copernicusplein

Tekst: Aad van Schie
Foto´s: Theo Broekema