Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Flamenco en La Haya

Al bijna tien jaar is in El Pub Flamenco in Theater De Regentes maandelijks flamenco te zien en te horen. Deze kunstvorm uit de Zuid-Spaanse streek Andalusië heeft als belangrijkste bestanddelen dans, zang, gitaar en handgeklap. Flamenco heeft een rijke traditie én ruimte voor vernieuwing. In El Pub Flamenco komen beide aan bod. De drijvende krachten achter deze flamenco-avonden zijn Erminia en Arturo.

Spaanse roots

Ze zijn al zijn al 23 jaar samen, in de muziek en in het leven: zangeres Erminia Fernández Córdoba en gitarist Arturo Ramón. “We hebben elkaar ontmoet in muziekcafé Lokaal Vredebreuk in de Papestraat,” vertelt Erminia aan hun keukentafel. “Daar was een flamenco-avond en Arturo speelde daar.”

Erminia is opgegroeid in de Spaanse stad Alicante en heeft een Argentijnse vader en een Nederlandse moeder. “Op mijn achttiende kwam ik naar Nederland. Ik wilde zangeres worden. In Rotterdam aan het conservatorium (nu Codarts) heb ik Latijns-Amerikaanse (latin) zang gestudeerd. Ondertussen verdiepte ik me in flamenco en trad samen met Arturo op.” Arturo is in Den Haag opgegroeid en heeft een Nederlandse moeder en een Spaanse vader. Vanaf zijn elfde jaar gitaar speelt hij gitaar. “Mijn vader liet me een bandje met flamencomuziek horen en vanaf dat moment was ik verkocht.” Op zijn vijftiende ging hij naar de School voor Jong Talent en studeerde klassiek gitaar aan het Koninklijk Conservatorium. Hij besloot om daarna flamenco te gaan studeren aan het conservatorium in Rotterdam waar hij les kreeg van onder andere Paco Peña. De afgelopen drie jaar gaf hij daar zelf les.

Vamos a la Haya

Erminia en Arturo treden samen op, hebben een vast trio, maar spelen ook ieder apart in (gelegenheids-)groepen. “We werken mee aan grote producties en spelen op bruiloften en partijen,” vertelt Arturo. “We deden mee aan de theatertour Flamenkita van kindertheater Samba Salad, en samen met Tania Kross aan Carmen Revisited, een eigentijdse versie van deze opera van Bizet. We begeleiden in kleine bezetting dansuitvoeringen, treden dus ook op bij feesten en we geven privéles zang en gitaar. We organiseren jaarlijks in Theater de Regentes het feestelijke ‘Vamos a La Haya’, een dag vol muziek, dans en workshops. Op die dag houden leerlingen en docenten van Haagse dansscholen hun eindpresentatie. Voor El Pub Flamenco in zijn we voornamelijk gastprogrammeurs. Deze activiteiten komen tot stand met hulp van Cultuurschakel, de organisatie die scholen en culturele instellingen en culturele aanbieders ondersteunt met advies en subsidie.”

Hechte gemeenschap

Erminia: “Er zijn weinig flamencozangers in Nederland, dus ik word veel gevraagd, ik heb optredens in heel het land. Er is een kleine, maar hechte gemeenschap van flamencomusici en -dansers in Nederland. We kennen elkaars specialiteit, vullen elkaar aan en verdelen het werk. We spreken allemaal de ‘taal’ van de flamenco.”

Op 1 september spelen Erminia en Arturo in Theater De Regentes tijdens de opening van het culturele seizoen. Op 13 oktober is de eerstvolgende El Pub Flamenco in hetzelfde theater.

www.erminia.nl
www.arturoramon.com

Tekst: Froukje Diekstra
Foto: Foto: Lorena
Álvarez