Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Algatron, een van de oudste winkels in de Weimarstraat

… en toch een beetje onbekend!

Wat is dat toch voor een zaak daar in de Weimarstraat vlak bij de Suezkade? Algatron zit er al zo lang dat ook bewoners die hier al een tijd wonen de winkel inmiddels over het hoofd zullen zien. Ron Dijkhuizen is eigenaar van zijn eenmanszaak Algatron.

Centraal in Den Haag

De zaak zit al sinds 1990 op dezelfde plek, Weimarstraat 16A, waar vroeger slagerij Paalvast zat. De plavuizen onder de huidige vloerbedekking zijn nog van toen. In het begin deed Ron de zaak met een compagnon, maar na een paar jaar ging hij Algatron in zijn eentje runnen. “Dat was even wennen, want ik moest nu ook het technische werk voor mijn rekening nemen. Wij zagen destijds het pand te huur staan toen we over de Suezkade reden, toen nog een doorgaande weg. En je zit hier wel mooi centraal in Den Haag. Prettig is ook dat dit een rustig stuk Weimarstraat is, zodat ik mijn auto altijd wel kwijt kan. Als het hier zo druk zou zijn als in het middenstuk, hadden we niet voor deze plek gekozen.”

Verzonnen naam

Algatron is leverancier van diverse merken horeca-apparatuur voor koelen en koken aan restaurants en eetcafés in de Haagse regio. Ook biedt Algatron service en onderhoud. Voor de particulier is er niet zo veel keus. “Hoewel die hier ook wel voor een oventje of een frituurtje terecht kan, hoor. De naam Algatron hebben we zelf verzonnen. ‘Alga’ lijkt op ‘algemeen’ en ‘tron’ klinkt een beetje technisch. En bovendien stond de A vroeger vooraan in de papieren Gouden Gids.” Het is een druk bestaan en Dijkhuizen is veel op pad. Soms werkt hij wel met collega’s, maar het is moeilijk om aan personeel te komen. Dagen van twaalf uur zijn geen uitzondering.

Op de grens van zand en veen

In al die jaren heeft hij de buurt wel wat zien veranderen. “Dertig jaar geleden was hier nogal wat kleine criminaliteit, verpaupering en vervuiling. Dat is nu een stuk beter geworden. In dit stuk stimuleerde de gemeente de vestiging van leuke culturele en creatieve zaakjes, maar veel heb ik ook weer zien verdwijnen. De ondernemers in dit stuk hebben een borrelclub, die geregeld bij elkaar komt. Daar zitten ook jonge enthousiaste winkeliers in die de club gaande houden. Ik ben blij dat er meer aandacht is voor het aanzien van de mooie panden in de Weimarstraat. Dat is in het verleden wel anders geweest. Het is een interessante wijk, zo op de grens van zand en veen. Ik begrijp goed dat veel mensen het leuk vinden om in deze multiculturele wijk te wonen.” Zelf woont hij op Scheveningen. “Maar ik breng hier meer tijd door dan daar. Ik weet nauwelijks wat zich daar afspeelt. Hier blijf ik aardig op de hoogte.”

www.algatron.nl

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Jacques Rijnsburger