Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Simon Nieuwenhuyzen: “Hé meneer Sri-Lanka, heb je nog wat leuks?”

KonkreetNieuws besteedt aandacht aan organisaties die verlegen zitten om vrijwilligers en aan de vrijwilligers die daar nu werkzaam zijn. Zo sprak KonkreetNieuws met de vrijwilligers van Museum Dedel, Beelden aan Zee, de Speelgoedbeurs en de Zonnebloem. Ditmaal aandacht voor Dienstencentrum Copernicus waar Simon Nieuwenhuyzen vrijwilliger is.

In 1953 opent het gebouw aan de Daguerrestraat 16 de deuren. De tekst in de hal meldt: “Dit gebouw is gesticht door de Vereniging wijk VI der Ned. Hervormde Gemeente van ’s-Gravenhage; 10 maart 1953. De toewijding en offervaardigheid der gehele wijkgemeente maakten dit mogelijk. De Wijkpredikant Ds. A.W. Lazonder.” 70 jaar is het  gebouw. Simon Nieuwenhuyzen vierde hier 25 februari 2023 zijn 75e verjaardag. De slingers hangen er nog.

Wat doe je niet

Simon, gediplomeerd kapper, vindt dat werk na enige tijd niet meer bevredigend, werkt een tijdlang bij de organisatie Stadskoerier, daarna jarenlang bij de Haagse Biesieklette aan de markt Herman Costerstraat en is sinds een jaar of vijf vrijwilliger bij DC Copernicus. “We hebben geen vaste taak als vrijwilliger, dus je kunt beter vragen: “Wat doe je niet?” Ik help bij het aankleden van de ruimte voor de activiteiten, help mee in de keuken en bediening, zorg voor de boodschappen. Gewoon, alle mogelijke hand-en-spandiensten.”

Trouwlocatie

Simon: “Je verwacht het niet in dit wat afgelegen deel van de Daguerrestraat, maar het barst hier van de activiteiten. We hebben boodschappen- en prijzenbingo’s, op vrijdag de Aanschuiftafel, eenmaal per maand de Snuffelmarkt en in de zalen hierboven hebben we bijvoorbeeld Dansstudio Jolanda. En dan nog de koren: op maandag repeteert hier Koor Madame Jeanette, op de dinsdagavond popkoor Pepperoni en op donderdag het koor van Albert Jan van der Neut. En we verhuren de grote zaal en het zaaltje vooraan voor bruiloften en verjaardagen. We zijn ook officiële trouwlocatie, dus je begrijpt dat extra vrijwilligers altijd welkom zijn.”

Snuffelmarkt

“Iedere vierde zaterdag van de maand organiseer ik hier zelf een Snuffelmarkt. Deelnemers huren bij mij een kraam voor 6 euro. Zelf sta ik er dan ook met twee kramen. Vaste bezoekers kennen me natuurlijk: “Hé meneer Sri-Lanka, heb je nog wat leuks voor me op je kraam?” Lezers kunnen contact opnemen als ze ‘overbodige spullen’ in huis hebben: huisraad, gereedschap, speelgoed.” 

Sri Lanka

“Het geld dat ik bij de kraamverkoop ophaal, gaat naar de ‘dr. Rejjntjesschool for the deaf’ in Moratuwa – Sri Lanka. Het is midden jaren ’80 van de vorige eeuw als ik voor het eerst in Sri Lanka kom en dan kennis maak met de Overijsselse Tineke de Silva-Nijkamp. Zij had een paar jaar eerder een dovenschool opgericht en heeft gebrek aan alles: geld voor het onderwijzend personeel, leermiddelen, meubilair. Vanaf dat eerste bezoek, ik ben er inmiddels meer dan 50 keer geweest, steun ik die school op zoveel mogelijk manieren.”

Steunen?

Neem contact op met Simon als je overbodige spullen in huis hebt en bezoek de Snuffelmarkt. Elke vierde zaterdag van de maand. www.dccopernicus.nl/snuffelmarkt of simonenjaap@gmail.com

Tekst en foto: Piet Vernimmen