Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Opvang, hulp, cultuur en verstilling in Buurt-en-kerkhuis Bethel

Buurt-en-kerkhuis Bethel, een projectlocatie van Stek – voor stad en kerk in de Thomas Schwenckestraat, is zo’n voorziening in de wijk die een beetje op de achtergrond functioneert, maar waar bijzonder veel gebeurt. Van hulp aan vluchtelingen, vrolijke muziekmatinees tot verstild gebed en alles daartussenin. En er is een prachtige sfeervolle kerkzaal. 

Opvang van vluchtelingen

Vertrouwd aanspreekpunt is al jaren coördinator en diaconaal opbouwwerker Klaas Bruins, die graag laat weten wat Bethel op dit moment allemaal aan de wijkbewoners te bieden heeft. Daarover zo dadelijk meer, want naast aandacht voor de bewoners is de zorg voor vluchtelingen een constante, en sinds het langdurige kerkasiel in 2018, bijna traditionele factor geworden. Klaas: “Hier in de kosterswoning hebben we in het afgelopen jaar achtereenvolgens een Iraans en Syrisch gezin opgevangen. Met de 20 vluchtelingen die we in het najaar opvingen, hebben we nog steeds contact. Ze beschrijven hun verblijf hier als een fijne en helende periode, en daar zijn we blij mee. We hebben zojuist, op 16 juni, ook een Wake voor vluchtelingen gehouden in aanloop van  Wereldvluchtelingendag. Het thema was ‘Grenzen’, met ervaringsverhalen, dialogen en momenten van bezinning.”

Cultuur

Maar Bethel biedt ook cultuur, bijvoorbeeld met de mooie muziekmatinees, van september t/m april georganiseerd door mensen uit de buurt. “Het programma is heel afwisselend en de buurtbewoners zijn er erg blij mee. Verschillende muzikanten en koren maken daarnaast voor een klein bedrag gebruik van de ruimtes in Bethel, of ze geven als tegenprestatie optredens tijdens de matinees.”

Verstilling en gezelligheid

“Daarnaast hebben we ook bijeenkomsten als Taizé avondgebeden, waarin mensen iedere maandagavond voor meditatie, zingen van liederen als mantra’s en gebed bijeenkomen.” Gezelligheid en aanspraak zijn te vinden in de Open Huiskamer, waar men met een kopje koffie met elkaar in gesprek kan komen, maar waar je bijvoorbeeld ook een spelletje kunt doen. Op dinsdag- en donderdagavonden kunnen mensen aanschuiven bij de maaltijden die in Bethel worden klaargemaakt. En verder is er al twee keer een Repair Café geweest, waarin de vrijwilligers niet alleen dingen repareren, maar ook laten zien hoe je dat zelf kunt doen. De volgende is op 11 november. 

Inloopspreekuur en tuin

Klaas: “Nieuw is het Inloopspreekuur waarin we helpen met formulieren, administratie, aanvragen voor de voedselbank, adviseren en doorverwijzen bij schulden, en meer. We zoeken daar trouwens nog vrijwilligers voor. En die zoeken we ook nog voor de tuin. Die willen we mooier maken en aantrekkelijk voor vogels en insecten en natuurlijk ook voor onze bezoekers. Door crowdfunding hebben we een mooi bedrag opgehaald, waarvoor we onder andere nieuw tuinmeubilair hebben kunnen aanschaffen. De tuin zal nu door een hovenier worden aangepakt, maar ter voorbereiding daarvan kunnen we nog wel wat handen gebruiken.” 

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op www.betheldenhaag.nl wat Bethel nog meer te bieden heeft, of kom eens langs: Thomas Schwenckestraat 28/30. 

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Buurt-en-kerkhuis Bethel