Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Naaierij

Zo snel kan het soms wisselen in de Weimarstraat: The Pine Shop is vertrokken naar haar basis ‘Little Green Shop’ en sinds half april is in het mooie hoekpand aan de Suezkade en Weimarstraat De Naaierij gevestigd. Een winkel waarin Roos en Isabel mensen graag helpen om met een creatieve en bewuste blik naar kleding te kijken.

Geen standaard kledingreparatie

Terwijl Roos over de onderneming vertelt, komen af en aan klanten binnen: een broek laten inkorten, een rok ter reparatie, een vest met een gat. Roos moet soms een klant teleurstellen: er is te veel werk om nog een nieuwe opdracht te kunnen aannemen en binnen redelijke termijn te kunnen afronden. Roos: “In feite zijn we geen standaard kledingreparatiebedrijf. Onze missie is mensen te inspireren meer met bestaande kleding te doen. Dit doen we door hen te leren kleding te repareren, te verstellen en bijvoorbeeld te personaliseren. Er is al genoeg kleding op de wereld. En je kunt zoveel doen met de al bestaande kleding. Door zelf bijvoorbeeld met je kapotte broek aan de slag te gaan, krijg je meer waardering over hoe die broek in elkaar zit en gemaakt is. Je creëert daarbij een emotionele band met de kleding, personaliseert deze en creëert tegelijk een herinnering. De afstand tussen jou en het product wordt dan verkleind en de betrokkenheid vergroot. Duurzaamheid en consumptievermindering – jezelf de vraag stellen: heb ik dit nu wel echt nodig? – vinden we heel belangrijk. Alle stoffen die je hier ziet, zijn tweedehands: ze komen uit onze eigen collectie of zijn verkregen uit donaties.”

Herstellen en leuker maken

Elke vrijdag en zaterdag is er reparatiecafé bij De Naaierij. Je koopt tijd, hulp en gebruik van materialen en gereedschap: je werkt aan de reparatie van je eigen kleding en krijgt les en hulp van Roos en Isabel. Je kunt een losse ‘les’ boeken of een reeks. Verder verkopen ze repairkits: een setje spullen voor reparatie. Een bijzonder pakket is dat van Kintsugi, een Japanse techniek om keramiek te repareren. Deze vertaalden Roos en Isabel naar textiel: door de ‘breuk’ met gouddraad te repareren, benadruk je juist de schoonheid van imperfectie. In de winkel vind je veel voorbeelden van hoe je je kleding kunt herstellen en leuker maken. Ook kan je leren hoe je een naaimachine gebruikt en de tweedehands machines worden ook te koop aangeboden. “Mensen die voor lessen en hulp komen, zijn zo tussen de 23 en 35 jaar en niet alleen vrouwen weten ons te vinden; de laatste tijd krijgen we veel vragen van mannen over naaimachines of kledingreparatie.” Verder organiseren Isabel en Roos in De Naaierij of op een andere locatie met enige regelmaat kledingswaps: een ruilbeurs voor tweedehandskleding.

Ontstaan en toekomstplannen

Roos heeft in Rotterdam Mode gestudeerd aan de kunstacademie. Haar scriptie ging over hoe mensen te betrekken bij het maken van kleding. Isabel is opgegroeid tussen de stoffen en naaispullen in de winkel bij haar moeder en oma en zij heeft veel technische kennis over het naaivak opgedaan. Ze leerden elkaar kennen toen ze beiden werkruimte zochten en besloten een atelier te delen. Dit leidde tot samenwerking en zo openden zij drie jaar geleden in de Boekhorststraat De Naaierij. “Toen we hoorden dat dit pand vrijkwam, aarzelden we geen moment te verhuizen. We waren toe aan iets nieuws en deze buurt is precies waar onze klanten vandaan komen.” Binnenkort hopen Roos en Isabel hun eerste reparatieboek te presenteren.

www.denaaierij.nl
Instagram@naaierij

Tekst: Froukje Diekstra
Foto: Sara van der Borg