Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

12 september start nieuwe cursus KIJKEN & FOTOGRAFEREN bij ARTtime Studios

Start: dinsdag 12 september 20:00 uur tot 22:00 uur.
De module loopt van 12 september t/m 28 november 2023.
Coach en cursusleider is beeldend kunstenaar Mark van Overeem.
De cursus gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

Klik hier voor meer info en om aan te melden.

Waar kijken we en met welke blik kijken we? Het zijn deze twee beginselen die deze module als leidraad neemt voor fotografie die ons kijkers echt bijblijft. Deze principes zijn wezenlijk om fotografisch de buitenwereld en jouw innerlijke kijk op het leven, zoals jij het ziet, over te kunnen brengen. Fotograferen kunnen we allemaal, maar wanneer krijgt een foto de beeldkracht die langer bij de kijker beklijft op een manier die het heden kan associëren met een foto die je eerder zag? Of andersom: wanneer het zien van een foto je ‘meevoert’ naar een eigen herinnering gebeurtenis of ‘beeld’ dat je wellicht zelfs vergeten bent. Foto’s kunnen dus dingen wakker maken die dieper in ons gelegen liggen, of juist iets uitdrukken waar we nog niets van afweten of hebben gezien.

Dat interessante fotografie beroert en vragen bij de kijker weet op te roepen, is omdat we de wereld door de ogen van een ander (de kunstenaar) kunnen bekijken en zo een ander perspectief krijgen dan ons eigen. Zo kunnen we met kunst onze omgeving bevragen en duiden dat omgeven is van pragmatische aannames. Begrijpelijk dat we met aannames leven, ze geven vermoedelijk structuur en wellicht houvast, maar het kan ons evenzeer de onbevangen waarneming ontnemen.

In deze module gaan we niet alleen fotograferen met je eigen camera, of die nu analoog, digitaal of met je telefoon c.q. wegwerpcamera is. Eveneens komt aan bod, het maken van een beeldboek/schrift waarin ‘notities’ verzameld worden. Het editen en opslaan van je eigen afbeeldingen en de inzichten die daarover in je werk ontstaan. Want waarom keuren we foto’s af? Welke motieven hadden en hebben we voor een foto?  Het in beeld en woord onderzoeken waar je met je oog en geestesoog verkeert door het analyseren van ‘een rode draad’ in je fotografie. Het onderzoeken van verschillende vormen van fotografie en welke bij je past. Wat is techniek en waarom is technische kennis nodig en in sommige gevallen misschien ook niet.

Het cursusadres is Kazernestraat 98A, 2514CW Den Haag. ARTtime Studios is hier gehuisvest in een hofje (‘Lissabon’) in Den Haag in een gebouw met meerdere ateliers. Gelegen in het centrum achter Hotel Des Indes, 12 minuten lopen vanaf Centraal Station Den Haag. Naast de studio’s van Daniëlle Davidson en Mark van Overeem bevinden zich werkplaatsen en ateliers waar kunstenaars, ambachtsmensen (hout-, leerbewerkers en muziekinstrumentenmakers) hun werk uitoefenen.

www.markvanovereem.nl

Mark exposeerde eerder in straatgalerie De Spelonk. KonkreetNieuws schreef hierover dit artikel.