Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Copernicusplein wil buste en halte terug

Op dinsdag 23 mei, aan de vooravond van de herdenking van het overlijden van de grote Poolse held Copernicus op 24 mei 1543, vond een geanimeerde bijeenkomst plaats in Wij Weimar. Aanleiding hiervoor was een telefoontje vanuit de Poolse ambassade naar aanleiding van een in 2021 door Theo Broekema van Weimarchief geschreven artikel in de KonkreetNieuws over de historie van het Copernicusplein. 

Bont gezelschap

De aanwezigen waren buurtbewoners, archivarissen van Wij Weimar (Weimarchief), vertegenwoordigers van de Poolse ambassade en van de Poolse vrouwenorganisatie Polka, enkele raadsleden, de nieuwe stadsdeeldirecteur, en openbaar vervoerdeskundigen van onder meer het Platform voor een beter openbaar vervoer in Haaglanden. 

Zoektocht

Het artikel van Theo Broekema eindigde met de vraag: Weet u wat er met het beeld van Copernicus, dat in 1908 geplaatst werd aan de gevel van de panden nummer 9 en 10, is gebeurd? Vervolgens werd een nieuwe zoektocht ingesteld in de gemeentearchieven, via de organisatie voor buitenkunst ‘Stroom’ en via gesprekken met buurtbewoners. Op deze bijeenkomst werden de voorlopige resultaten van dit onderzoek gemeld. Helaas was het beeld nog niet gevonden, maar men sprak af om de zoektocht verder op te pakken. 

Klein excursie

Na een korte bijeenkomst wandelde het gezelschap naar de betreffende locatie om een idee te krijgen hoe een en ander er destijds uitzag. Verder bezocht men de tramhalte van lijn 12, die helaas al geruime tijd niet in gebruik is, en bekeek het als station Copernicus beschilderde trafohuisje, waarop ook Koot en Bie staan afgebeeld (“Wo ist der Bahnhof?”). De Hollandse humor moest even aan de Poolse ambassademedewerkers worden uitgelegd. Het gezelschap van deze dag zou men ook als een soort Tegenpartij kunnen zien, met als doel restauratie van plein en tramhalte.

Hoe verder

Doel van al deze acties is om de buste of een alternatief daarvan terug te plaatsen, om recht te doen aan de historie en aan de grote Poolse gemeenschap in de wijk. En verder om de belangrijke overstaphalte op het plein opnieuw in gebruik te nemen. Wijkbewoners kregen in diezelfde week de uitnodiging om te reageren op het schetsontwerp voor de nieuwe lijn 12, die in 2025/2026 gerealiseerd zal worden. Hierin is de halte Copernicusplein, ondanks alle pressie vanuit de buurt via petitie en inspraakbeurten in de raad, helaas geschrapt. En dat moet anders. 

Reacties?

Als u tips heeft over de verdwenen buste of wilt reageren op de halteproblematiek, dan kunt u dat doen via redactie@konkreetnieuws.nl.

De nieuwe versie van het artikel over het Copernicusplein vindt u hier.

Tekst: Aad van Schie
Foto: Frits Rotteveel