Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Alle beetjes helpen; in gesprek met Kees Duijvestein over duurzaamheid

Dat Kees Duijvestein emeritus hoogleraar milieutechnische ontwerpen is en zich in zijn werk intensief met duurzame ontwikkeling heeft beziggehouden, is een interessant gegeven. Maar we spreken hem nu toch vooral als bewoner van het Regentesse- en Valkenboskwartier en deelnemer aan het buurtinitiatief de Groene Regentes. Het blijkt dat hij zich zeker ook met kleine en praktisch uitvoerbare dagelijkse toepassingen op het gebied van duurzaamheid bezighoudt. 

Drie-Stappen-Strategie

Toch nog even over de theorie. Kees ontwikkelde de Drie-Stappen-Strategie, die heel globaal op het volgende neerkomt: voorkom onnodig gebruik, gebruik eindeloze bronnen (bijvoorbeeld zonne-energie), gebruik eindige bronnen verstandig, d.w.z. schoon en met hoog rendement. Deze drie stappen zijn toepasbaar op energie, maar bijvoorbeeld ook op water: voorkom onnodig gebruik, gebruik duurzame bronnen (bijvoorbeeld regenwater), gebruik drinkwater verstandig (niet daar gebruiken waar dat niet nodig is). En ook toepasbaar op bouwmaterialen en afval, met bijvoorbeeld aandacht voor hergebruik. Kees: “Deze theorie heb ik dertig jaar geleden ontwikkeld. Daar was toen weinig aandacht voor. Dat is nu wel anders. Vraag is waarom we ook steeds maar moeten groeien. Helaas hebben we nog geen economisch model voor een totale stilstand van het bruto binnenlands product.”

Serre

Tot zover de theorie, nu de dagelijkse praktijk. “Met de oude huizen in onze wijk wordt het wel moeilijker. Door de afwezigheid van spouwmuren kun je bijvoorbeeld niet optimaal isoleren. Maar je kunt wel ‘compartimenteren’, dat wil zeggen alleen de noodzakelijke ruimtes verwarmen. Veel van deze huizen hebben nog een serre die je dicht kunt doen, daar was ‘ie vroeger ook voor. Jammer genoeg is de serre-separatie er vaak in de loop van de tijd uitgehaald. Ook de tochtdeur in de gang is zo’n buitensluiter van de kou. Als die er niet meer is, zou ik hem er weer in laten zetten.”

Energiecoach

Kees raadt wijkgenoten aan om eens een afspraak te maken met een van de energiecoaches van de Groene Regentes. “Die doen erg nuttig werk. Ze kennen de buurt en het soort huizen waarin we wonen, ze zijn onafhankelijk en gratis en komen gewoon bij je thuis kijken. Er zijn veel zaken waarbij ze kunnen adviseren om duurzamer te leven: zonnepanelen, dubbel glas, radiatorventilatoren, kieren dichten, folie achter je radiatoren, verhogen van het rendement van je ketel door ‘m op 55 graden te zetten en nog veel andere zaken, bijvoorbeeld water besparen.”

Kat

Kortom, probeer alle gebruik zoveel mogelijk terug te dringen. Maar met een simpel dekentje op schoot als je tv kijkt, kom je volgens Kees ook al een heel stuk. En je gordijnen dichtdoen. We kijken peinzend naar rode kater Tigro die opgerold in de stoel naast ons in de zon ligt. En natuurlijk de kat op schoot nemen, bedenken we allebei op dat moment. 

De Groene Regentes is een buurtinitiatief om het Regentesse- en Valkenboskwartier groener en duurzamer te maken. Met vrijwilligers initieert de Groene Regentes allerlei projecten met betrekking tot energiebesparing en energieopwekking, vervoer, meer groen in de wijk en duurzaamheid. Op de website vind je ook informatie over de energiecoaches. Of scan de QR-code om een energiecoach aan te vragen. 

 

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: John Martienus  
www.groeneregentes.nl/energiecoaches