Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Vrijwilliger bij de Speelgoedbeurs

In onze serie ‘Vrijwilliger uit de wijk’ spreken we met Margriet Burgmeijer en Gerda van Schie, beiden vrijwilliger bij de Speelgoedbeurs aan het Westeinde 125a. Margriet woont sinds 1959 in de Van Swindenstraat. “Mijn vader heeft onder andere de Van Swindentuin opgericht in 1989”. Ze was jarenlang werkzaam bij de Dienst Gemeentewerken. Ruim twee jaar werkt ze nu bij de Speelgoedbeurs. Gerda woont sinds 1975 in de wijk, eerst een aantal jaren in de Daguerrestraat en vanaf 1981 in de Columbusstraat. “Vroeger werkte ik met mensen met een verstandelijke beperking, deed ik vrijwilligerswerk voor de Stichting MEE.”

Vincentiusvereniging

De Speelgoedbeurs Den Haag is opgericht in 2012 en is een van de projecten van de Vincentiusvereniging. Die vereniging doet veel voor mensen met een krappe beurs. Zo is er ook een Kledingbeurs aan het Westeinde. Gerda: ”De Speelgoedbeurs is in Den Haag de enige weggeefwinkel die zich met verzamelen en weggeven van speelgoed bezig houdt. Ouders uit heel Den Haag met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar kunnen hier op vertoon van de Ooievaarspas twee keer per jaar speelgoed uitzoeken: een groot cadeau, een klein cadeau, twee boekjes en een knuffel.” In de laatste maanden van het jaar (Sint en Kerst) delen we aan 20 tot 40 kinderen per dag cadeaus uit. De overige maanden zijn het er minder omdat de ouders dan voor hun jarige kinderen komen.”

Lego

Margriet: “Ons speelgoed wordt gebracht door mensen die speelgoed over hebben, arm en rijk door elkaar. Het aanbod is wel een beetje wisselend. Sinds een paar jaar is bijvoorbeeld Lego erg populair. Ook puzzels en leerspelletjes zijn geliefd. Over het algemeen kun je zeggen dat doe-speelgoed de laatste tijd geliefder is dan kijk-speelgoed. Dvd’s en cd’s, daar is eigenlijk geen vraag meer naar.”

Etalages en V-Tech

Margriet: “Ik ben wat je noemt een etalagekijker. Het is voor mij dan ook interessant om de etalage van onze winkel hier aan het Westeinde er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Daar ben ik best kritisch op.” Gerda heeft zich gespecialiseerd in V-Tech speelgoed en houten speelgoed. “Ik doe dit werk graag voor kinderen die het niet breed hebben. Ik zie vaak blije ouders de deur uitgaan met een tas vol geschenken voor hun kinderen. Dan zullen hun kinderen vast ook heel blij worden daarvan. En daar doen we het voor!”

Nieuwe vrijwilligers

Gerda: ”We werken met 20 vrijwilligers en zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor een of meer dagdelen per week. Je moet ook een beetje verstand van speelgoed hebben, of krijgen natuurlijk. Je verdiepen in speelgoed is echt een uitdaging. De projectleidster neemt samen met een collega contact op met de kandidaat-vrijwilligers en maakt de afspraken over de start. Ook sluiten we een vrijwilligerscontract af. De nieuwe vrijwilliger wordt wegwijs gemaakt door de collega’s die op hetzelfde dagdeel aanwezig zijn.” Margriet: “Het is prettig dat je hier als beginnend vrijwilliger goed wordt ingewerkt. Ik werk hier nu vier uur in de week. Als de kans zich voordoet, werk ik extra uren. Het is dankbaar werk.”

Speelgoedbeurs – Westeinde 125a – Tel. 0630900723 – www.speelgoedbeursdenhaag.nl

Tekst en foto: Piet Vernimmen