Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Glasatelier Columbus: “Blij van het werk en trots op het resultaat”

Menig wijk- en straatbewoner weet niet af van het bestaan van de poort en het gebiedje erachter. Maar als je bij de Columbusstraat 175 de poort doorloopt, dan zie je na een tiental meters aan de rechterkant de ingang van ‘Glasatelier Columbus’. In dit verscholen plekje in de wijk is het atelier voor glas in lood van Bonnie en Nardus van Grondelle.

Van makelaar tot glaskunstenaar

Bonnie is van origine makelaar bij de NMV, merkt na enige tijd dat dit haar wereld niet is, komt dan terecht bij de bedrijfstak sociale woningbouw en werkt een tijdlang bij Staedion waar zij onder andere meewerkt aan de verbetering van de Boekhorststraat. Bonnie: “Rond 2010 begon ik hobbymatig met glas in lood en volgde toen een jarenlange opleiding en cursussen bij Irene van der Does de Bye, in haar Glasatelier Vetro Colorito in ‘De Hobbit’ aan de Joseph Ledelstraat. Sinds een paar jaar werkt ook Nardus, voormalig meubelmaker, hier mee in het atelier. Aanvankelijk parttime, maar sinds twee jaar zijn wij hier fulltime aan het werk.”

Cursussen

Bonnie: “Vijf keer per week ontvang ik groepen van maximaal negen personen. Kleine groepjes, want het is allemaal maatwerk en elke cursist krijgt op deze manier veel persoonlijke aandacht en begeleiding. We werken met modules van zes weken. De groepen stellen we zo gemêleerd mogelijk samen, beginners samen met cursisten die al een of meer modules hebben gevolgd. Het mooie is dan dat ze elkaar helpen en bij elkaar inspiratie opdoen. De deelnemers worden blij van het werk en trots op hun resultaat.”

De eerste stappen

Het mooie aan werken met glas in lood zijn alle fasen waar je doorheen gaat; van het glas snijden, het zetten in lood tot het afwerken van de ruit door te solderen, patineren en zelfs het schoonmaken. Het is erg ontspannen werk, waardoor mijn hoofd helemaal leeg raakt. Mijn fascinatie met glas in lood is vooral wanneer het licht door een ruit schijnt. De prachtige kleuren en diverse structuren komen tot leven op vloeren en wanden, waardoor ik het de aankleding van een woning vind, vergelijkbaar met een kunstwerk.”

Restauratie van glas in lood

We krijgen veel opdrachten vanuit de wijk. Bewoners die bijvoorbeeld een bepaalde vorm in glas in lood willen als versiering aan de muur, maar denk vooral aan het restaureren van bestaand glas in lood. Een groot aantal huizen hier in de wijk is pakweg 100 jaar oud en dan is glas in lood vaak aan restauratie toe. Ook als bewoners dubbel glas willen, laten ze op dat moment hun glas in lood restaureren. Glas in lood, of het nou in het bovenlicht zit, bij de schuifdeuren of bij de tochthal, het zorgt voor sfeer in een huis.”

Cursussen, workshops, groepsuitjes

Het is op elk moment mogelijk om in te schijven voor een cursus, workshop of groepsuitje. Het enthousiasme waarop Bonnie en Nardus over het werken met glas in lood praten, werkt aanstekelijk. Zie ook www.glasateliercolumbus.nl

Op de foto: Bonnie (r) met Vivian Reichgelt. een van haar cursisten

Tekst en foto: Piet Vernimmen