Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Gevlucht uit Oekraïne (vervolg)

Hoe gaat het nu met…?

In eerdere edities plaatsten we berichten over het wel en wee van een nu ruim een jaar geleden gevlucht gezin uit Oekraïne: moeder Alla, vader Sasha en hun kinderen Sabine, Luca en Sara. We hielden contact met Glen en Irena Bolk, respectievelijk zwager en zuster van Alla.

Vader naar Limburg

In het vorige gesprek met hen vernamen we dat vader Sasha zich op een later tijdstip vanuit Oekraïne bij zijn gezin had gevoegd, maar hier in Den Haag niet kon aarden. Hij zou naar Limburg vertrekken, om daar in een opvangcentrum te gaan werken en om eventueel alvast kwartier te maken voor de andere gezinsleden. Helaas is het in Limburg niet naar tevredenheid verlopen, onder andere door onenigheid over de salariëring.

Gezin naar Finland

Glen: “Inmiddels zijn ze, ook tot onze verrassing, naar Finland vertrokken. De kinderen hadden hier hun draai gevonden en Alla raakte ook steeds meer ingeburgerd. Alleen Sasha had het hier niet naar zijn zin. Ook bleek het moeilijk om werk te vinden. Of ze het in Finland naar hun zin hebben, daar heb ik mijn twijfels over. Het is daar nu erg koud. Waar ze zitten is het dun bevolkt en het is twee uur rijden van Helsinki. Verder is het levensonderhoud er duur. En ook daar zijn problemen met het vinden van werk. De kinderen en ook Alla missen Nederland. Maar het is toch wel een beetje zo dat de man beslist. Aan de ene kant zijn we blij dat ze ook daar veilig zijn, maar we hadden gehoopt dat ze bij ons in de buurt zouden blijven.”

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Jacques Rijnsburger