Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Budgetmaatjes: samen een weg vinden uit de schulden

Wijkbewoonster Ingrid de Frel is samen met haar collega Christi Loor projectleider van Budgetmaatjes070. Carolien Beijersbergen is een ervaren budgetmaatje. Het project is onderdeel van Stek (‘voor stad en kerk’) Den Haag. Stek heeft meerdere maatjesprojecten: voor mensen met volle woningen, slachtoffers mensenhandel, eenzame ouderen en dus ook mensen met financiële problematiek.

Naar zelfredzaamheid

Budgetmaatjes en mensen met financiële problemen (‘deelnemers’) worden één op één voor een jaar aan elkaar gekoppeld. Doel: de deelnemers weer op weg helpen naar financiële zelfredzaamheid. Ingrid: “Door financiële problemen zie je door de bomen het bos niet meer en kun je steeds verder wegzakken. Je situatie overzien kun je gewoon niet meer, omdat je door de stress niet meer goed kunt nadenken.”

Opknappen

Carolien is nu drie jaar budgetmaatje en heeft al een aantal ‘koppelingen’ gehad. “Mijn deelnemer kwam in de schulden door relatieproblemen. Door onderschepte post was zij niet op de hoogte van alle bekeuringen en aanmaningen die er binnenkwamen over verkeersovertredingen die haar toenmalige partner met haar auto had veroorzaakt. Haar schuld was daardoor flink opgelopen. Samen zijn we opgetrokken en na een jaar was ze zo goed als vrij van schulden. Naarmate de stress afnam, kwam er steeds meer ruimte voor andere zaken. Aan het einde van de koppeling had ze zelfs spaargeld opgebouwd.”

Schuldhulpverlening

“Deze deelnemer had gelukkig op tijd aan de bel getrokken”, vult Ingrid aan, “en dat is ontzettend belangrijk. Sommige mensen laten hun schulden enorm oplopen en dan wordt het moeilijk om die zelf op te lossen. In die gevallen is de gemeente aan zet voor schuldhulpverlening. Er is inmiddels een Convenant Vroegsignalering, dat woningcorporaties, energiebedrijven en zorgverzekeraars verplicht om betalingsachterstanden aan de gemeente door te geven. Als mensen de schuldhulpverlening ingaan, moeten ze behoorlijk wat administratie doen. Daar kunnen wij bij helpen, want daar komen ze zelf meestal niet meer uit.”

Ook in de Vogelwijk

Budgetmaatjes070 wil graag meer bekendheid krijgen om zoveel mogelijk mensen met schuldenproblematiek te bereiken. Die problemen komen overal voor. “Ook in de Vogelwijk of het Statenkwartier”, zegt Carolien. Een positieve ontwikkeling is dat jongere mensen, ook met een niet-Nederlandse achtergrond, minder schroom hebben om bij ons aan te kloppen, evenals zzp’ers, die bijvoorbeeld door corona in problemen zijn gekomen.”

Meer budgetmaatjes nodig!

Het project kan meer budgetmaatjes gebruiken. Carolien: “Je krijgt er veel voor terug. Zelf werk ik in de financiële commerciële sector en ik wilde ook iets anders doen met mijn kennis. Het is fijn om iemand te helpen en ik kom altijd met energie terug van de gesprekken.” Bij de koppeling wordt rekening gehouden met de wensen van de deelnemer en de wensen en talenten van de vrijwilliger. Ingrid: “Achtergrond is niet belangrijk om budgetmaatje te worden, je moet natuurlijk wel goed in administratie zijn. En het is belangrijk dat je naast en niet boven iemand gaat staan, dat je gelijkwaardig bent met stadsgenoten die soms een zetje nodig hebben. Je krijgt een training en een uitstekende begeleiding. Het welzijn van onze vrijwilligers is erg belangrijk voor ons!”

www.budgetmaatjes070.nl

Op de foto: Carolien en Ingrid

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Piet Vernimmen