Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Mobiel Informatiepunt voor EU-arbeidsmigranten

Vanaf 1 februari staat er op verschillende plaatsen in onze wijk een opvallende mini-bus. Het is het Mobiel Informatiepunt, een initiatief van de gemeente om EU-arbeidsmigranten beter voor te lichten en hen te informeren over hun rechten en plichten.

Onder de radar

Als ‘community builder’ probeert Rachid Baghat de leefbaarheid en betrokkenheid in de wijk te bevorderen en hij is ons aanspreekpunt voor dit project. Hij licht toe waarom de gemeente dit informatiepunt belangrijk vindt. “Het ouderwetse beeld van de arbeidsmigrant is dat het allemaal mannen zijn die hier tijdelijk seizoenswerk in de kassen komen doen, het geld naar huis sturen en ook weer weggaan. Dat beeld klopt niet. Sommigen zitten hier al jaren, soms met hun gezinnen, en het zijn ook niet allemaal mannen. Ze werken bijvoorbeeld ook in de bouw of bij postorderbedrijven. Veel van deze mensen blijven onder de radar. Ze komen hier, vinden vaak gelijk via familie of bekenden werk en huisvesting en niemand weet verder van hun bestaan. Qua huisvesting gaat het dan vaak mis door overbewoning van panden, ze zijn niet op de hoogte van de lokale of landelijke voorschriften waaraan je je te houden hebt, maar ook niet van hun rechten. Ze zijn daardoor ook kwetsbaar en wij vinden het een taak van de gemeente om hen te helpen en meer bij de hand te nemen. Zaken als huisvesting, zorgverzekering, BSN, DigiD, taallessen, belasting, APK-keuring, school, sport of zwemles voor de kinderen, dat je je moet inschrijven als je ergens gaat wonen, noem maar op, over al deze zaken kunnen we hen lokaal en dichtbij informeren met het Mobiel Informatiepunt.”

Stadsdeelkantoor en Weimarstraat

In onze wijk staat het Mobiel Informatiepunt bij het Stadsdeelkantoor en in de Weimarstraat ter hoogte van Poolse supermarkt Pasikonik. En met ingang van de zomerperiode ook op het Newtonplein. Hoe loopt het Mobiel Informatiepunt tot nu toe? Rachid: “Er is aanloop. De meeste vragen gaan over taallessen en zaken rond de kinderen. We kijken even aan hoe het loopt, en zo nodig proberen we de uren uit te breiden naar de avonden. Arbeidsmigranten zijn meestal de hele dag hard aan het werk.”

Voorlichters

De voorlichters spreken de taal van veel migranten, namelijk Turks, Bulgaars, Pools, Oekraïens en Russisch. Ze werken nauw samen met verschillende andere wijkprofessionals die zich inzetten voor EU-arbeidsmigranten. Die verwijzen de migranten door naar de voorlichters en die kunnen de migranten ook weer doorverwijzen, bijvoorbeeld naar het wijkcentrum de Regenvalk voor taallessen, maar natuurlijk ook naar veel andere instanties.

Schema:

Tot en met 14 juni: elke woensdag van 11.00 tot 13.00 uur bij het Stadsdeelkantoor en van 16.00 tot 18.00 uur in de Weimarstraat.

Met ingang van 21 juni: elke woensdag van 11.00 tot 13.00 uur bij het Stadsdeelkantoor, van 15.00 tot 17.00 uur op het Newtonplein en van 17.00 tot 18.30 uur in de Weimarstraat.

Op de foto: Het Mobiel Informatiepunt met voorlichters Ania Paszak, Violetta Riedel, Kamila de Jager Andrukiewicz en Orhan Karachobanov.

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Gemeente Den Haag