Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het Servicepunt van Wijkz in de Regenvalk biedt hulp bij veel problemen

Als je vragen hebt over toeslagen, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), of over huisvesting; als je niet rond kan komen of eens met iemand wil praten over dingen waar je mee zit, waar kan je dan terecht? Mahwish Ashraf en Annette Sans werken allebei bij Wijkz, op het Servicepunt in de Regenvalk. Annette als een van de zeven onafhankelijk cliëntondersteuners in het Regentesse- en Valkenboskwartier, Mahwish als de coördinator van de beide servicepunten in Segbroek: in de Regenvalk en het Lindenkwadrant.

Opkomen voor je klant

De cliëntondersteuners geven advies en bieden informatie. Zij helpen wijkbewoners bijvoorbeeld met het invullen van formulieren en zij zorgen ervoor dat men daar verder mee kan. Bijvoorbeeld voor een aanvraag voor een Wmo-voorziening. Annette: “We helpen zo’n aanvraag in te vullen, zodat het traject daarna goed kan verlopen. De Wmo-consulenten van de gemeente nemen het dan over. En als er iets vastloopt, nemen wij contact op met de Wmo-consulent om de situatie nog eens uit te leggen. Je komt op voor je klant.” Mahwish: “We helpen mensen op gang, en als er meer nodig is, zijn we er ook. Dan helpen de maatschappelijk werkers iemand verder. En niet alleen voor praktische hulp, ook voor psychosociale problemen. Bij overspannenheid bijvoorbeeld, relatieproblemen of bij rouwverwerking.”
In de Regenvalk kan iedereen elke dag van 10 tot 2 terecht. Aan de balie weten ze dan of er een cliëntondersteuner meteen kan helpen, iemand even moet wachten, of dat er een afspraak moet worden gemaakt.

Mensen komen voor echt alles

Een Wmo-aanvraag is een voorbeeld, waar komen mensen uit het de wijk verder voor? “Voor echt alles”, vertelt Mahwish, “Ze hebben vragen over kwijtscheldingen, urgentieverklaringen, inkomen, de voedselbank. Vorig jaar hadden we het ongelooflijk druk met de aanvragen voor energietoeslagen.” Annette: “Dat was nieuw, het moest allemaal snel, bewoners zaten heel erg in de problemen en aanvankelijk moest alles digitaal. En dan voor mensen zonder DigiD. Later kwamen er van de gemeente papieren formulieren. Dat scheelde voor veel mensen echt alles.”

Bestaanszekerheid

Dat geldproblemen slopend zijn, zien Mahwish en Annette elke dag weer. “Dat veroorzaakt vaak een reeks problemen”, vertelt Mahwish, “Relatieproblemen, kinderen in de knel, huiselijk geweld, echtscheidingen en problemen met huisvesting. En het is heel naar, maar we zien de geldproblemen toenemen.” Annette vult aan: “In de ene buurt uiteraard meer dan in de andere. Bestaanszekerheid, daar draait toch bijna alles om.” Het team in de Regenvalk probeert mensen op allerlei manieren te helpen. Er is een weggeefkast, met onder andere persoonlijke verzorgingsproducten, en een koelkast met maaltijden. Mahwish: “Als we zien dat mensen daar vaak voor komen, maken we een praatje, en dan vragen we of we hen kunnen helpen.”

Waardering

Een collega van het Servicepunt vertelde eerder in KonkreetNieuws dat er door corona veel veranderd is. Zo is er meer waardering van de gemeente. Annette: “Zeker weten! We bleven, afgezien van de eerste lockdown, open. In de Regenvalk hebben we alles op alles gezet om mensen goed te helpen. Ze bleven welkom voor hulp, en dat zag de gemeente ook. Wijkbewoners vinden de weg naar de Regenvalk heel gemakkelijk, en daar zijn we trots op.”

Op de foto: Mahwish en Annette

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Piet Vernimmen