Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

JULIA Indo Sweets & Treats: “Doen waar je gelukkig van wordt”

Sinds 2021 runnen Michael en Sandra Surjokusumo ‘JULIA Indo Sweets & Treats’ aan de Weimarstraat 169A. Beiden hebben Indische roots. In de winkel is een apart Noah-hoekje, genoemd naar hun zoon, met angklungs, kookboeken en rantangs. De zaak is genoemd naar hun dochter Julia. Jarenlang zat hier de bekende ‘Vishandel Buis’, die later verder ging onder de naam ‘Buis Home of Kwee Lapis’.

Gateau Africane

Michael: ”Ik kwam als klein kotertje al bij Buis toen ze nog aan de Leyweg zaten. Een paar jaar geleden wilde ik onze dochter verrassen met ‘Gateau Africane’ en kwam ik weer bij Buis, die inmiddels aan de Weimarstraat zat. Het kwam ter sprake dat zij zich geleidelijk aan uit de zaak wilden terugtrekken. Sandra en ik hebben toen besloten de zaak over te nemen. De heer en mevrouw Buis werken hier nog steeds in de keuken en we konden ook hun recepten overnemen.”

De smaak van vroeger

Sandra: ”Het zijn wel onzekere tijden om een nieuwe zaak te beginnen. De opening was net achter de rug toen corona uitbrak, toen kwam de oorlog, even later gevolgd door de energiecrisis. Maar het gaat goed. Dankzij onze recepten en authentieke smaken hebben we veel vaste klanten, zowel binnen als buiten de stad. Ook steeds meer mensen uit de buurt weten ons te vinden. Het gros van onze klanten is ‘Nederlands’ als we dat zo mogen noemen. Natuurlijk ook veel mensen met Indische achtergrond, die nog wel de smaak van de gerechten kennen, maar ze nergens meer kunnen vinden.”

Kleine snacks

Michael: “We zijn gespecialiseerd in de kleine snacks. Zo vinden onze klanten de Gateau Africane, de pastei, de Pastel Tutup en niet te vergeten onze makreel (met het vaste Buis-recept) heel bijzonder”. Sandra: ”Regelmatig wisselen we onze specials en die vliegen dan ook de deur uit, zoals laatst onze Ketan Hitam en de pangsits. Vaak komen klanten ook met suggesties: Ken je dit of dat en wanneer maak je dat eens?”

Kijkje in de keuken

Michael: “Hoewel ik altijd wel wat met Indisch koken heb gehad – ik ben ermee opgegroeid –  was het toch een hele stap om mijn kantoorbaan in te ruilen voor deze toekomst. Maar je moet doen waar je gelukkig van wordt. Daarover nadenken begint al in je jeugd en daar wil ik voor de huidige jeugd actief aan meewerken. Samen met iemand van de gemeente en met een aantal colleges hier in de buurt gaan we kijken of we hier in de Weimarstraat binnenkort ‘Een kijkje in de keuken’ kunnen opzetten. Ik hoop andere ondernemers in de Weimarstraat ook warm te krijgen voor dat idee. Lokale jongeren een goed gevoel meegeven aan de buurt, dat is belangrijk. Ik wil iets betekenen voor de gemeenschap.”

Julia Indo Sweets & Treats
Weimarstraat 169A

www.julia-indotreats.nl

Tekst en foto: Piet Vernimmen