Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Onrendabel of een kans?

Het viel op, het grote bord op de hoek van de Beeklaan en de Daguerrestraat: ‘Nu te koop, 20 duurzame appartementen in voormalig schoolgebouw’. De voormalige basisschool De Elout in de Daguerrestraat zou verbouwd worden tot – redelijk betaalbare – huurappartementen, waarvan één in de sociale huursector.

´Verhuur onrendabel´

Martijn Lentze van 070 Vastgoed vertelt dat het plan inderdaad was om de appartementen te verhuren, maar dat er in de afgelopen maanden veel veranderd is in hun branche: “Zo is er de vaststelling door het ministerie van een huurprijsregulering, waardoor alle huurprijzen in de vrije huursector lager worden vanaf 2024. Verder is er een nieuwe fiscale regeling die de verhuur van vastgoed veel hoger gaat belasten. En tot slot steeg de rente het afgelopen jaar meer dan 150% en pakten de bouwkosten veel hoger uit. Het gevolg is dat deze appartementen, die gemiddeld zo’n € 1.100 huur zouden opleveren, straks nog maar € 850 mogen kosten en het verhuren van deze woningen vanaf 2024 onrendabel zou worden.” 

Verkoop

Daarom besloten 070 Vastgoed en partners in oktober om de woningen te verkopen. De prijzen van de 20 appartementen liggen tussen € 225.000 voor 42 m2 en € 599.000 voor 103 m2. Over de verkoop van de appartementen maken zij zich geen zorgen. “Wonen in een duurzaam appartement in een voormalig schoolgebouw is natuurlijk heel bijzonder.” 

Averechts

Volgens de vastgoedbranche hebben de maatregelen van de overheid een averechts effect. Martijn: “Het doel is om het middensegment uit te breiden, maar door de maximalisering van de huren is de branche gedwongen vastgoed te verkopen en niet te verhuren. Hierdoor wordt de particuliere sector kleiner, en hebben huurders minder keuze. De politieagent, verpleger, docent kan geen hypotheek krijgen voor de  koopsom van diezelfde huurwoning. Geen prettig vooruitzicht voor de woningmarkt.”

De Woonbond ziet het anders

Mathijs ten Broeke, de woordvoerder van de Woonbond, stelt dat het voor vastgoedontwikkelaars altijd aantrekkelijker blijft om dure woningen te laten bouwen in plaats van betaalbare woningen, terwijl dat laatste nu juist noodzakelijk is. “Vastgoedondernemers zijn door de jaren heen heel veel vrijheid gewend en nu stelt het kabinet strengere regels om te voorkomen dat huren onbetaalbaar worden. Dit gebeurt door huurregulering en maximalisering van huren. Huurprijzen en kwaliteit worden nu aan elkaar gekoppeld. Het kan zijn dat vastgoedontwikkelaars hierdoor afhaken, maar dat is geen probleem. Des te meer ruimte is er voor woningcorporaties en wooncoöperaties om in dat gat te springen.” Volgens de vastgoedbranche komen er zo minder woningen beschikbaar en dan vooral koopwoningen. Is dat zo? De woonbond stelt dat de vrije huursector helemaal niet populair is. Mensen huren noodgedwongen tegen hoge huurprijzen, omdat ze niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, of omdat ze niet kunnen kopen. 

Meer sociale huurwoningen bouwen

Het is niet erg dat de vrije huursector kleiner wordt, vindt de Woonbond. Mathijs ten Broeke: “Want het kan ook anders. Er is een enorm tekort aan sociale huurwoningen. Er kan voor gekozen worden om hier meer van te bouwen. Als er daar meer van zijn, neemt de druk op de duurdere woningen af. Vastgoedondernemers doen dat niet. Woningcorporaties hebben geen winstoogmerk, en zij zijn wel in staat om te bouwen in het belang van woningzoekenden in plaats van het belang van investeerders.”  

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Piet Vernimmen