Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het Indische verleden van het Torentje

Regentesselaan 26. Een kleine eeuw geleden verbleef hier de beste voetbalscheidsrechter van Nederlands-Indië. Althans, zo werd Max Foltynski jr. door de kranten genoemd toen hij in 1928 samen met zijn echtgenote en twee dochters vanuit Bandoeng voor verlof naar Nederland kwam. 

Scheidsrechter

Tijdens dat verlof trad hij op als scheidsrechter bij de Olympische Zomerspelen van 1928. Hij floot een wedstrijd van het Nederlands elftal tegen het nationale team van Egypte, dat overigens won. En hij dineerde op de Regentesselaan. Een foto van de familie Foltynski, gemaakt tijdens de verlofperiode, toont een groot gezelschap rond een tafel vol wijnglazen. ‘Een diner in het restaurant van een pension aan de Regentesselaan in Den Haag’, luidt het bijschrift bij de foto, die te vinden is in het archief van de Leidse Universiteit. Tweemaal maakte een familielid een foto van het pand op nummer 26, op de hoek van de Franklinstraat. Dat maakt het aannemelijk dat het diner heeft plaatsgevonden op dit adres.

Restaurant-pension

In het boek Sporen van Smaragd van Andréa Kroon en Audrey Wagtberg Hansen staat dat Max Foltynski jr. en zijn echtgenote Petronella Peeters een Hollands-Indisch restaurant-pension hebben ‘opgericht’ in het Torentje, zoals het pand destijds werd genoemd. Hoe dat initiatief zich verhoudt tot de terugkeer van Foltynski jr. naar Nederlands-Indië in 1929 is onduidelijk. Kranten in de kolonie berichtten in de jaren dertig talloze malen over het fluiten van de gewaardeerde scheidsrechter bij wedstrijden op Java. Heeft het echtpaar het restaurant-pension laten exploiteren door iemand anders? Is Peeters in Den Haag gebleven? Misschien zijn er lezers die hier meer over weten (reacties kunnen naar speksnijder2@gmail.com). 

Verdwenen spits

Lang heeft het restaurant-pension niet bestaan – Regentesselaan 26 werd in 1933 verkocht aan een makelaarskantoor. Het pand met zijn opvallende ronde erker over drie woonlagen is gebouwd in 1896. Het heette aanvankelijk Villa Emma. Later veranderde de naam in ‘t Torentje, vanwege de spits boven de erker. Die is inmiddels verdwenen.

Oude foto: Haags Gemeentearchief, ca. 1895.
Tekst: Cor Speksnijder
Foto: Piet Vernimmen