Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Herinrichting Regentesseplein lijkt nog ver weg

Op een zonnige dag in de zomer van 2021 ontving stadsdeelwethouder Robert van Asten uit handen van de initiatiefgroep Ons Regentesseplein een ‘programma van wensen’ voor een nieuwe inrichting van het Regentesseplein. Het boekje bevat vier scenario’s die tot stand zijn gekomen na het peilen van de wensen van buurtbewoners en ondernemers. ‘Een mooi keuzemenu om dit plein om te toveren tot een toegankelijker, groener en vriendelijker verblijfplaats in het hart van de wijk’, schreef KonkreetNieuws vol goede moed. Het is nu anderhalf jaar later. Hoe staat het ermee? 

Beperking maximumsnelheid

Een van de initiatiefnemers, stedenbouwkundige en landschapsontwerper Eline Keus, laat weten geruime tijd niets meer te hebben vernomen over de herinrichting. Van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) heeft ze ooit begrepen dat aanpassing van het plein onder meer afhankelijk is van de vraag of de maximumsnelheid er kan worden beperkt tot 30 km per uur. Die vraag is nog onbeantwoord. Een snelheidsbeperking zou gepaard gaan met de aanleg van verkeersdrempels en dat heeft gevolgen voor de nood- en hulpdiensten. De Regentesselaan is een belangrijke verbinding tussen Laan van Meerdervoort en Loosduinseweg.

Werkzaamheden Zevensprong

Bas de Bruijn, medewerker van stadsdeel Segbroek, laat per mail weten te hopen dat dit jaar en volgend jaar ‘wat kleine ingrepen’ kunnen worden gedaan. Maar hij onderstreept dat nog veel onzeker is. Herinrichting van het plein zou volgens hem ‘enorme’ vertraging kunnen oplopen door werkzaamheden aan de Zevensprong. Dat wordt een complexe operatie die gevolgen kan krijgen voor de Regentesselaan en dus ook voor het plein. Als we De Bruijn benaderen voor een toelichting reageert hij afhoudend. Hij maakt bezwaar tegen publiciteit op dit moment. 

Andere prioriteiten

Een buurtbewoner die goed is ingevoerd in de gemeentepolitiek en anoniem wenst te blijven, voorspelt dat er tijdens deze coalitieperiode, dus tot het jaar 2026, geen geld zal zijn voor herinrichting van het plein. De stad staat de komende jaren voor forse uitgaven, onder meer voor aanpassingen aan de infrastructuur voor nieuwe trams en achterstallig onderhoud van kades en bruggen. Er zijn andere prioriteiten. 

Leilindes laten staan

Overigens vraagt deze bewoner zich af waarom het plein zo ingrijpend moet worden aangepast. “Het is een mooi plein. Je hoeft het perk met struiken in het midden alleen maar te verharden en er een paar banken en bomen voor de schaduw te plaatsen en je bent klaar. In de voorgestelde scenario’s verdwijnen de leilindes langs de gevels. Die zou je toch echt moeten laten staan.”

Tekst: Cor Speksnijder
Afbeelding: OASE stedenbouw-landschap