Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Wandelgroepen Regentesse zijn groot succes

Bas van de Goor is een 49-jarige oud-voetballer met diabetes. Hij deed onderzoek naar hoe  deze ziekte het beste te voorkomen of bestrijden is en ontdekte dat beweging en een bepaald dieet erg effectief zijn. Om zijn kennis uit te dragen, richtte hij de Bas van de Goor Foundation op. Met subsidie van deze Foundation zijn in onze wijk een paar maanden geleden de nu al heel succesvolle Wandelgroepen Regentesse gestart. De redactie wandelde een keer mee met de gezellige middaggroep en sprak met Fathma William uit de Columbusstraat, die de groep heeft opgestart. 

Mooie uitdaging

“Ik werd benaderd door een regiovertegenwoordiger van de foundation. Of ik ervoor voelde een wandelgroep op te zetten, vooral ook voor bewoners van Hindoestaanse komaf. Onder deze groep komt diabetes namelijk erg veel voor. Als hier door het veranderen van je levensstijl iets aan gedaan kan worden, vind ik dat een mooie uitdaging. Zelf ben ik een fervente buurtwandelaar én Hindoestaans. Bovendien had ik al een wandelgroepje, dus ik nam de uitdaging aan.”

Niet bang zijn

“Heel belangrijk is dat de deelnemers elkaar motiveren om mee te doen en door te gaan. Als je niet zo goed kunt lopen, ben je ook welkom. Je hoeft niet bang te zijn dat je de groep ophoudt, want daar hebben we trucjes voor. Na afloop van de wandeling drinken we koffie of thee in de Regenvalk en eens in de twee maanden hebben we een voorlichtingsbijeenkomst over voeding, waar we ook koken. Het is moeilijk om mensen boven de 70 zover te krijgen om mee te doen, maar dat is ons toch gelukt, en daar ben ik trots op.”

Stofzuigermethode

In de groep wordt de zogenaamde ‘stofzuigermethode’ gebruikt. Dat is handig als er verschillen in  looptempo zijn. Wie snel loopt, keert op een afgesproken punt terug naar de langzamer lopende groep. Het belangrijkste is dat je in beweging blijft. Het is even een vreemd gezicht, maar het is snel gewend. Voordeel is dat je zo toch een groep blijft. Je mag overigens gerust meelopen als je niet Hindoestaans bent, en dat gebeurt ook. Er loopt ook een medische pedicure mee.

Laat je dus niet weerhouden door je leeftijd, conditie, wandeltempo of anderszins. Iedereen is welkom en deelname is gratis. De sfeer in de groepen is vrolijk en gezellig. Elke woensdag is er een groep om 12.00 uur en om 19.30 uur. De groepen wandelen een uurtje.

Opgeven bij Fathma: 06 4240 2699

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: John Martienus