Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Vrijwilliger bij Beelden aan Zee: “Mooi om te zien: kunst doet écht wat met mensen”

Ingrid Bleeker, bewoner van onze wijk, was tot 2019 werkzaam in de zorg als psychiatrisch verpleegkundige. Sinds een jaar is ze vrijwilliger bij Museum Beelden aan Zee. “Een prachtig gebouw, met een schitterende collectie en een fantastisch team vrijwilligers.”

Blijft je bij

Vanuit de dagbesteding van een zorgcentrum in Transvaal kwam Ingrid hier eerder regelmatig met de deelnemers die veelal te maken hadden met een lichte vorm van dementie. Alzheimer of andere vormen van dementie. “Ze namen dan deel aan het programma ‘Blijft je bij’. Weken later hadden ze het er nog over.”

Educatie

Ingrid: “Als vrijwilliger werk je hier een halve dag in de week en het mooie is dat je niet de hele dag achter de kassa staat of in de zaal loopt, maar dat je je werk kunt afwisselen. Bijvoorbeeld de eerste twee uur in de zaal en de volgende twee uur in de winkel. Zelf vind ik het werk in ‘Studio aan Zee’ erg interessant. Met het educatieve team laten we daar leerlingen van het basis- of voortgezet onderwijs kennismaken met beeldhouwkunst en ondersteunen we hen als zij zelf aan het werk zijn. Het is altijd bijzonder te zien hoe ze zich verwonderen als ze naar beelden kijken en even later om wat ze zelf hebben gemaakt. En hoe trots ze daar op zijn. Het lijkt dan alsof een soort buitenste schil van hen afvalt tijdens het kijken naar, het praten over en het zelf maken van een beeld.” 

140 vrijwilligers

Jacquelien van Schaik is hoofd bedrijfsvoering en vrijwilligers-coördinator bij Beelden aan Zee: “Ons gebouw achter de Scheveningse boulevard herbergt een enorme collectie beelden. Daarnaast verzorgen we wisselende tentoonstellingen. Zo komt voorjaar 2023 werk van Henri Moore naar het museum. We ontvangen honderden bezoekers per dag. Vooral in de zomermaanden is het erg druk. Ons museum heeft 140 vrijwilligers en zij zorgen dat alles elke dag vlekkeloos verloopt.“

Afwisselend werk

Jacquelien: “Als je vrijwilliger bent in ons museum heb je geen vaste taak, maar we maken het werk zo afwisselend mogelijk. Je verwelkomt de bezoekers, je werkt in onze museumwinkel, achter de kassa, in het museumcafé of je bent suppoost in een van de zalen. Vanzelfsprekend maken we gebruik van de sterke punten van iedere vrijwilliger. Met zijn allen runnen we het museum. Naast de reguliere taken kunnen vrijwilligers werken bij de afdeling educatie, in de bibliotheek of bij het digitaliseren van de collectie.”

Verrijking in het leven

Jacquelien: “Onze vrijwilligers komen veelal uit de zorg, uit het onderwijs en een groot aantal heeft in het buitenland gewoond. We hebben zowel mannen als vrouwen. Wij kennen geen financiële vrijwilligersvergoeding, maar  wel hebben we elk jaar een vrijwilligers-feestdag, je kunt deelnemen aan excursies en lezingen, je krijgt dikwijls de catalogus die bij een tentoonstelling hoort. Kortom, we laten onze waardering blijken ín natura.” Ingrid: ”Maar het belangrijkste is dat je hier als vrijwilliger gezien wordt, ook door elkaar. De sfeer is erg positief en elke vrijwilliger ervaart het werken in Beelden aan Zee als een verrijking in het leven.”

Ook vrijwilliger worden bij Museum Beelden aan Zee? Neem contact op met Jacquelien van Schaik: vanschaik@beeldenaanzee.nl

Tekst en foto: Piet Vernimmen