Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Niet de strijd, maar de ouder-kind relatie voorop!

Rubriek: Familie & Recht

Als we terugblikken naar de ontwikkelingen in de familierechtpraktijk dan is en was er weer veel gaande afgelopen jaar. Actueel thema op dit moment is de invoering van het nieuwe woonbudget bij de becijfering van partneralimentatie. Met spanning wachten we ook op de inwerkingtreding van het automatisch gezamenlijk gezag na erkenning. 

In deze laatste column van 2022 neem ik u mee naar een vrij nieuwe methodiek die kan worden ingezet als ouders na scheiding in conflict gevangen blijven zitten, waardoor hun eigen levens en die van de kinderen hier ernstig onder lijden. Ook in onze praktijk zijn we betrokken bij dit soort moeilijke zaken, waarbij scherp gekeken wordt hoe uit deze draaikolk te komen.
Behalve uit een rijk- en actueel gevulde juridische gereedschapskist, putten we ook uit de talrijke hulpverleningsinterventies die dan kunnen worden ingezet. Voor een familierechtadvocaat is ook het bijhouden van de mogelijke hulpverleningstrajecten – wat ons betreft – een must. Een interventie die er uitspringt is het Solo Parallel Ouderschap na echtscheiding. 

Solo Parallel Ouderschap

Bij coöperatief ouderschap verdelen ouders na scheiding de verantwoordelijkheden en de zorg in samenspraak. Er is regelmatig contact en de opvoeding wordt afgestemd. Als er dan steeds gedoe is tussen ouders, kunnen kinderen het gevoel krijgen klem te zitten tussen beiden. Dan wordt het coöperatief ouderschap juist een voedingsbodem voor strijd en conflict. Solo parallel ouderschap kan dan uitkomst bieden. Apart maar toch samen ouderen. Er is zo min mogelijk en zakelijk contact tussen de ouders. Afspraken worden strikt gevolgd en er is weinig flexibiliteit. Er wordt een fictieve muur opgebouwd tussen ouders, zodat kinderen in contact met beide ouders in rust kunnen opgroeien. 

Eindejaar dus tijd voor indexering

De alimentatiebedragen worden per 1 januari 2023 verhoogd met een wettelijk indexeringspercentage van 3,4 %. Als de hoogte van de alimentatie niet meer passend is, dan kan dit in onderling overleg worden gewijzigd. Ga in gesprek met elkaar, geef openheid van zaken en zoek naar oplossingen of zoek samen hulp van een familierechtadvocaat, een (advocaat)-mediator of een parenting coördinator. 

Nu op naar het nieuwe jaar, met knallende positieve aandacht voor elkaar en sluit ongezellige dingen maar snel af.  

Ien Ubaghs
familierechtadvocaat/tevens mediator (vFAS)
ubaghsadvocatuur.nl
Franklinstraat 93, 2562 CB Den Haag
070 365 34 69
info@ubaghsadvocatuur.nl