Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Gezondheidscentrum De Beek: laagdrempelig en dichtbij

Het lijkt een klein pand, het ‘Gezondheidscentrum De Beek’ aan de Beeklaan 159, maar van binnen is het verrassend ruim en het heeft een interessante geschiedenis. Henry Ramdin heeft zijn praktijk in ReVa al zo’n 18 jaar. En sinds 2019 op de Beeklaan. Als klein jongetje kwam Henry uit Suriname naar Den Haag. Na de middelbare school ging hij medicijnen studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en in 2003 studeerde hij af als huisarts. Henry: “Ik kon in 2004 een praktijk met twee locaties overnemen, een in het Statenkwartier en een in Transvaal. Ik heb deze twee locaties samengevoegd tot één nieuwe locatie op de Regentesselaan, boven Apotheek Hupperetz”.

Onzichtbare grens

Opvallend was dat veel patiënten uit het Statenkwartier afhaakten. “Mensen uit het Statenkwartier komen niet deze kant op, zo bleek. Dat de Laan van Meerdervoort een soort onzichtbare grens was, was nieuw voor me.” Nu is de praktijk heel gemêleerd, patiënten komen uit ReVa en Transvaal, uit de Schilderswijk en uit het Zeeheldenkwartier, en nog steeds een aantal uit het Statenkwartier. Het is een afspiegeling van het Haagse met de vele nationaliteiten en achtergronden. “De laatste tijd melden zich meer jongeren. Dat heeft ook te maken met de buurt, denk ik, die wordt hipper.”

24/7

“ReVa is een mengelmoes, en dat zie ik met veel plezier terug in de wachtkamer. Mijn Hindoestaans-Surinaamse achtergrond werkt niet belemmerend. Het gaat om de kundigheid van een arts, en zo hoort het ook. Het is wel zo dat ik relatief wat meer patiënten met een Hindoestaanse achtergrond heb. Dat is ook heel logisch, ik spreek hun taal en begrijp dingen waarschijnlijk net wat sneller dan een andere huisarts.” Hij vindt het een mooi vak, maar de gevolgen van de 24/7 samenleving ziet hij ook: “Mensen zijn vaak ongeduldig, en komen soms met dingen die ook vanzelf wel overgaan. Dat maakt het wel eens lastig.”

Naar de Beeklaan

“In de tijd van de Regentesselaan had ik nog een open inloopspreekuur. Iedereen die voor negen uur kwam werd geholpen. Patiënten vonden die zekerheid fijn, ook als ze een tijdje moesten wachten. En ik vond die hectiek en afwisseling – je weet immers van tevoren niet waarvoor iemand komt – ook wel wat. Maar de praktijk groeide, en ik nam in 2013 een deel van een praktijk van een huisarts in de buurt erbij, en toen ging dat niet meer.”
In 2019 kwam het pand op de Beeklaan vrij, een voormalige huisartsenpraktijk op de begane grond. Henry: “Patiënten willen graag dat een huisarts in de buurt blijft, en dit was goed te doen. We hebben het in negen maanden helemaal gestript en opgeknapt, en toen het klaar was werd, nog midden in de drukte, mijn dochter geboren.”

Gezondheidscentrum

Sindsdien is alles op één plek: twee huisartsen, twee doktersassistentes, een baliemedewerkster, twee praktijkondersteuners – voor de GGZ en voor chronische aandoeningen -, een diëtiste en een prikpost. “Patiënten kunnen dus voor heel veel bij ons terecht: voor emotionele en psychische problemen, en ook voor het controleren van de bloeddruk en hoe het met de suiker is. En zo nodig helpt de diëtiste dan verder. Het gaat niet van het eigen risico af, dat vind ik ook belangrijk. Zo wil ik het ook graag: laagdrempelig en dichtbij.”

Op de foto: Henry Ramdin met een deel van zijn team

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Piet Vernimmen