Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Tijdelijke Tekeningen van Nico Laan

“Ik verplaats simpel gezegd het zand”

Nico Laan (1956) heeft aan de Franklinstraat atelier aan huis. Half november verschijnt zijn fotoboek ‘Tijdelijke Tekeningen’. Op bezoek in het atelier blijkt Nico Laan een veelzijdig kunstenaar. Het is handig om bij het lezen van dit artikel zijn website (www.nicolaan.nl) bij de hand te houden.

Fotograaf

Nico Laan studeerde Textiel/Monumentaal, de huidige Textiel en Mode opleiding, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht. Na zijn afstuderen werd hij in 1987 aangenomen als assistent-fotograaf aan dezelfde afdeling. “Studenten mode hebben lang niet altijd belangstelling voor fotografie, maar zij moeten hun werk wel kunnen communiceren, vandaar dat fotografie heel belangrijk voor hen is. Tot 2018 was ik daar werkzaam als fotograaf.”

Van een hemelladder tot een omkeerbare knikkerbaan

Voor het immens grote atrium in het gebouw van het Ministerie van Economische Zaken aan de Bezuidenhoutseweg maakte hij ooit twee monumentale werken: ‘De Hemelladder’ en ‘Sneeuw in het atrium’. Op de website zie je hoe die ‘Hemelladder’ van de 2e tot en met de 7e verdieping drie maanden lang dat atrium vulde. Zijn ‘Sneeuw in het atrium’ was eveneens tijdelijk, maar in plaats van de bedoelde zes weken bleven de 729 zilveren bollen er drie jaar hangen.

Behalve vliegers, tafels, lampen, vloerkleden, installaties, affiches, meubels en decors voor theatergroep Rabarber, maakte hij ook ooit een omkeerbare knikkerbaan voor zijn kleinzoon. “Ja je eerste kleinzoon, dan doe je gekke dingen”.

Tijdelijke tekeningen

De laatste jaren is Nico vaak te vinden op de Zandmotor bij Ter Heijde waar zijn tijdelijke kunstwerken ontstaan. Niet met een HB-Caran d’Ache potlood en een gummetje, maar met tuingereedschap. Zijn tekeningen in het strandzand zijn tijdelijk, maar Nico legt ze vast met een drone die er op 40 tot 50 meter boven vliegt.

Op bijgevoegde foto zie je ‘Erismann’, een van de tekeningen aan de zandmotor; 58 bij 58 meter groot. Als je goed kijkt, zie je Nico links onder de afbeelding. Let op de grootte én de slagschaduw.  “Het fascineert me hoe beweging ontstaat door verandering van het standpunt. De tekening is opgebouwd uit onregelmatige vierhoeken die weer opgedeeld zijn in driehoeken die telkens een piramide vormen. De driehoeken zijn steeds in een andere richting gearceerd en hierdoor krijg je verschillende tinten. Verander je van standpunt dan lijken de piramides te bewegen. Ik voeg dus niks toe, ik verplaats, simpel gezegd, het zand. Voor zo’n werk van 3500 vierkante meter ben ik, vaak samen met m’n broer of anderen, vier dagen bezig. Ja, en dan snel een foto maken met de juiste stand van de zon en vanaf het juiste standpunt.” Op de website kun je mooi zien hoe dat beeld verandert als de drone er in een cirkel boven vliegt.

Prints en boek

Losse prints van de ‘Tijdelijke Tekeningen’ zijn verkrijgbaar via de website. Een crowdfunding actie (“Ongelooflijk hoe snel het benodigde bedrag bij elkaar kwam”) maakte mogelijk dat  het boek ‘Tijdelijke tekeningen’ half november in een oplage van 500 exemplaren verschijnt: 24 x 28 centimeter, zorgvuldig geselecteerd speciaal papier, 136 pagina’s met daarin een 40-tal projecten.. Prijs bij voorinschrijving is € 40,00. De presentatie van het boek is in de Grey Space aan de Paviljoensgracht 20.

Tekst en foto: Piet Vernimmen