Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De jeu-de-boulesvrienden op het Koningsplein

Elke woensdagmorgen om 10.30 uur kunnen we een enthousiaste groep jeu-de-boulers vinden op het Koningsplein. Wel allemaal mannen, en dat willen ze ook graag zo houden. Het hele deelnemersbestand bestaat uit 24 man, waarvan er ‘s woensdags altijd wel een flink aantal aanwezig is. Ze noemen zich chique ‘Les Garcons de Boules Place Royale’.

Hygiëa

Ted Krapels, een van de veteranen, licht een en ander toe. De jeu-de-boulegroep komt voort uit sportvereniging Hygiëa (godin van de gezondheid), die vorig jaar 100 jaar bestond. Oorspronkelijk een gymnastiekvereniging alleen voor dames, en in de loop der jaren toegankelijk geworden voor mannen en verbreed met andere sporten. Uiteindelijk bleef er alleen een softbalclubje over dat er zes jaar geleden mee stopte en daarvoor in de plaats de jeu-de-boulegroep opstartte. En, het kan vreemd lopen, nu alleen nog maar voor de heren toegankelijk.

Geen nieuwe leden

Ted: “En we willen onze groep houden zoals hij is, dat wil zeggen dat we niet meer leden zoeken. Dat bedoel ik niet onvriendelijk, maar er is eenvoudig niet genoeg ruimte op het Koningsplein om met meer mensen te spelen. We zijn ook een hechte vriendenclub geworden. Naast jeu de boule tennissen we, er is een kaartclub en we organiseren filmavonden. Eenmaal per maand hebben we een vrijdagmiddagborrel. We zijn allemaal gepensioneerd en de meesten hebben de tijd aan zichzelf.”

Leuk plein

Denk niet dat de spelers – die de woensdagochtend alleen bij heel slecht weer afzeggen – allemaal van rond het Koningsplein komen. Absoluut niet. “We komen uit alle delen van de stad, ik kom bijvoorbeeld uit de Vruchtenbuurt. Maar we vinden het Koningsplein wel een hartstikke leuk en gezellig plein!”

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: John Martienus