Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Dáár gaat het om in een buurt

Buurtbewoners op Hoplr Valkenbos kennen hem allemaal: Gertjan Wiersma is van het plein aan de Copernicuslaan, buurttuin de Groene Zon, de buurtbibliotheek, de fietsen/cyclerecycle, AED-cursussen en nog veel meer. Hij verzint oplossingen en voert ze ook uit. Hij leent spullen en leent ze ook uit, en waar mogelijk helpt hij zijn buren. “De mensen hier zijn leuk, het is een gemengd gezelschap; mensen die met hun handen werken, en mensen die werken met hun hoofd. Ze komen overal op de wereld vandaan. Dat maakt het gezellig.”

Kom maar op!

“Recyclen is belangrijk voor me. Er is veel herbruikbaar en ik word steeds handiger in het opknappen van fietsen. Opgeknapte rommelfietsen zet ik op Hoplr en zo gaan ze naar mensen uit de buurt. En nu gaan er veel fietsen naar een Oekraïens opvangcentrum verderop. Er is altijd iemand blij mee. Ik geef AED-cursussen voor buurtbewoners, in het pand van WijWeimar. Als er een groep is van maximaal 6 mensen kunnen we beginnen. Kom maar op!”

Waar gaat het om?

“Uiteindelijk gaat het om een positieve bijdrage aan de buurt. Je kan klagen over troep op het plein, maar je kan ook wat doen. Dat kan iets leuks zijn, iets moois of iets handigs. Zo vond de gemeente extra vuilnisbakken te duur. Ik heb toen bij een bank een bak vastgezet, en weet je? Het werkt. Het is zo eenvoudig om gewoon zelf iets te doen. Contacten worden er alleen maar beter van, en daar gaat het om in een buurt.”

Gouden-buur-award

“In iedere straat zou een Gertjan moeten wonen”, zei een bewoonster. Gertjan reageert lachend: “Ik werkte in de sociale psychiatrie, in de ambulante zorg. Het sociaal actieve zit me zo’n beetje in de genen. Ik doe wat ik doe, en ik doe er ook mezelf een groot plezier mee.”

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques Rijnsburger