Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Thermometer in de wijk: hogere energieprijzen en duurdere boodschappen

In mei van dit jaar constateerden hulpverleners in de Regenvalk nog geen stijging van het aantal klanten voor hulp van de voedselbank in ReVa. Wel viel het hen toen op dat er meer mensen moeite hadden om rond te komen en schulden hadden bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, webshops, de zorgverzekeraars en de verhuurder. Zij merkten ook op dat meer mensen gebruik maakten van de computers en telefoons op het Servicepunt, omdat ze zelf geen computer of beltegoed hebben. Regelmatig verwezen zij mensen door naar Helpdesk Geldzaken van de gemeente Den Haag. Dat doen zij nog steeds vaak.

Toename aanvragen voedselbank

Nu merken zij wèl een toename van het aantal aanvragen voor hulp van de voedselbank, en ook dat er meer mensen bij hen op het Servicepunt komen met financiële problemen en hun zorgen en onrust erover bij hen uiten. In de Regenvalk staat het koelkastje van ‘Vers & Vrij’. Eerder konden er op woensdag en donderdag maaltijden opgehaald worden, dat is nu een dag extra mogelijk: ook op vrijdag. Het valt de hulpverleners van de Regenvalk op dat de maaltijden sneller op zijn dan eerder, het gebeurt nu dat ze mensen moeten teleurstellen omdat alles weg is.

Zorgen

Zij constateren dat armoede toeneemt in ReVa en maken zich zorgen over de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de prijzen van de boodschappen in de supermarkten. Zij zien dat mensen niet meer weten hoe ze zich moeten redden, en weinig perspectief zien.

Op woensdag, donderdag en vrijdag kunnen vanaf 13:00 uur maaltijden afgehaald worden. Ook bij de Kringloopwinkel aan de Fahrenheitstraat 343 staat een koelkastje, daar kan men op maandag en vrijdag vanaf ongeveer 12:30 uur terecht. www.versenvrij.nl

De criteria voor een voedselpakket zijn onlangs gewijzigd. Het normbedrag was per maand voor een alleenstaande € 230,-.  Het is nu € 300,-.  Voor bijvoorbeeld een gezin van vier is het nu € 630,-. Voor elke persoon meer komt er € 110,- bij. Het gaat om het leefgeld, dus wat echt over is voor boodschappen.

Het Servicepunt XL in ReVa is te vinden in de Regenvalk, op het Regentesseplein 148. Het is telefonisch bereikbaar onder nummer 070- 205 26 60. En het e-mailadres is w.deregenvalk@wijkz.nl

Van maandag t/m vrijdag is er van 10.00 tot 14.00 uur open inloop, op die tijden zijn hulpverleners ook telefonisch bereikbaar. Van maandag t/m vrijdag kunt u op afspraak terecht tussen 9.30 en 16.30 uur. Op die tijden kunt u dan ook gebruik maken van de computer en de telefoon.

Ook voor aanvragen voor hulp van de voedselbank kunt u terecht bij de medewerkers van het Servicepunt. In ReVa is het uitgiftepunt in de Agneskerk aan de Beeklaan.

Tekst: Marieke Bauwens

Foto: Jack Sparrow