Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Suezkade: Top!

Op zondag 28 augustus vond het straatfeest aan de Suezkade plaats. Er ging een lange voorbereiding aan vooraf. Er werd geflyerd in twee talen en een buurtgenoot maakte een prachtige affiche die overal achter ramen en aan de bomen hing. Maar om drie uur was het dan zover. Tussen de hoek met de Columbusstraat en de kruising met de Weimarstraat was de straat afgezet om het verkeer op deze doorgaande weg om te leiden. De kinderen konden veilig rondrennen. Ze tekenden en bouwden met blokken op straat. En er werden enorme zeepbellen geproduceerd door Elin. De kanovereniging, waarvan een van de straatgenoten lid is, leverde kano’s. Jonge, nieuwe buren brachten enkele supboards mee. En zo zagen we verschillende buren voorbij varen. Ook een jonge vader met zijn kleine zoontje voorop kwam langs peddelen.

Geslaagd

Meer dan vijftig buren hadden zich aangemeld voor dit feest en brachten taarten, hartige hapjes, knabbeltjes en gezonde snacks mee. De taarten van Lita, Brenda, Quin en Aida en ook de hartige taarten van Jannie vonden gretig aftrek. Vanaf vijf uur stonden er rijen bij de drie barbecues om de meegebrachte waren te braden. Mark produceerde lekkere saté’s en Eef maakte, traditiegetrouw, heerlijke mochito’s. Guus had een fotopresentatie samengesteld met daarin foto’s van de Suezkade door de (lange) jaren heen. En er werd druk gepraat, gelachen en kennis gemaakt met elkaar en met nieuwe buren. Tekenend voor de buurt werd er in verschillende talen gesproken. Kortom, het was een geslaagd feest en aan het einde van het feest om acht uur waren er veel helpende handen die de versieringen, de kraampjes, de partytenten en de biertafels weer hielpen opruimen.

Buurtgevoel niet vanzelfsprekend

Het ‘straat-buurt gevoel’ aan de Suezkade is echter niet zo vanzelfsprekend. Zoals gezegd; het is een doorgaande weg aan het water. Slechts aan één kant staan huizen. Dagelijks passeren heel veel mensen in de straat. Dan is het lastig om te weten wie je (nieuwe) buren zijn of wie een toevallige passant is. Jarenlang kon je in de straat wonen zonder dat je straatgenoten wisten dat je ook een buur was!

Platanen

De renovatie van de kade in 2018 bracht de verandering. Opeens zag je op de inspraakavonden wie je buren waren. Er werden twee commissies van buurtgenoten ingesteld. Eén commissie onderhield de contacten met de gemeente en de bouwer. De andere  hield de contacten in de buurt warm. Er werden plannen gemaakt voor trappetjes naar het water. En voortdurend werd onze grootste gezamenlijke zorg onder woorden gebracht: de prachtige platanen langs het water moeten behouden blijven!

Meer aandacht voor elkaar

De renovatie van de kade is tot tevredenheid verlopen. Vlak voor de aannemer zou beginnen, organiseerde de buurtcommissie een vaartocht over de Haagse grachten, om zo vanaf het water afscheid te nemen van de oude kade. En sindsdien is met enige regelmaat een straatactiviteit georganiseerd. Er is meer aandacht voor nieuwe buren, omdat iedereen probeert ook de nieuwe straatgenoten te betrekken. En er wordt gegroet, er worden op straat burenpraatjes gehouden en buren zien naar elkaar om. Suezkade: top!

Tekst: Aad van Schie
Foto: Frits Rotteveel