Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Kerk-en-buurthuis Bethel biedt noodopvang voor 20 vluchtelingen uit Ter Apel

Onlangs bracht Stek (Stichting voor Stad en Kerk) Den Haag een persbericht uit, waarin zij haar besluit om noodopvang voor vluchtelingen te realiseren in haar kerkgebouwen bekend maakte. Buurt-en-Kerkhuis Bethel heeft inmiddels voor 20 vluchtelingen die opvang gerealiseerd in haar gebouw aan de Thomas Schwenckestraat. De redactie bezocht Bethel op 23 september en sprak met twee vluchtelingen en enkele vrijwilligers.

Zelfde achtergrond

Ahmed BK uit Jemen en Ahmed BO uit Syrië zijn sinds acht dagen in opvang. Direct na aankomst in Ter Apel vertrokken zij van daaruit naar Den Haag. “Kijk, dit is ons polsbandje en we hebben ook onze vingerafdrukken achtergelaten in Ter Apel. We zijn heel blij dat we eindelijk na onze lange vluchtperiode op een veilige plek zijn. Vandaag kwamen de laatste twee vluchtelingen aan en nu zitten we vol. Het is hier fijn en we leveren ook een bijdrage aan het huishouden, bijvoorbeeld bij het koken en schoonhouden.” De twee Ahmeds blijken eenzelfde beroepsachtergrond (economie, accountancy) te hebben. Tijdens de busreis naar Den Haag kwamen ze erachter dat ze in hun thuisland dezelfde werkgever hadden: NGO Relief. “Different background, different country, different flee history, maar in dezelfde situatie nu.”

Meer vrijwilligers nodig

We maken een rondje door het gebouw: zowel beneden als boven staan tien stapelbedden en er is een speciale doucheruimte in de tuin gerealiseerd. We spreken ook kort met twee vrijwilligers, waarvan Bethel er inmiddels 70 geworven heeft. Er zijn er twee per dag nodig, dus het zou goed zijn als zich nog meer vrijwilligers melden via crisisopvang@stekdenhaag.nl.

De twee jonge mannen hopen op een spoedige behandeling van hun aanvraag, zodat ze met hun leven verder kunnen in een veilig land. Ze willen graag op de foto en kijken uit naar de krant.

Tekst en foto: Aad van Schie