Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

It giet oan! Verbouwing Toermalijn, de oude Heilig-Hartschool op de Beeklaan, gaat door.

En dan kan er eindelijk geproost worden, want de verbouwing van de Toermalijn, de oude Heilig-Hartschool op de Beeklaan, gaat nu echt door.

Elfstedentocht

Peter van der Niet, clusterdirecteur van Lucas Onderwijs heft eind augustus in een vol en vrolijk lokaal het glas. Er is een aannemer, Blanksma Bouw, en de overeenkomst wordt getekend. It giet on, maar het ging niet vanzelf. Hij vergelijkt de verbouwing van het schoolgebouw aan de Beeklaan met de Elfstedentocht; steeds leek het te lukken, maar steeds weer ging het tóch niet door.

Vleermuizen, stikstof en een muurtje

Het was een traject met veel vertragingen: een kapvergunning, vleermuizen in het gebouw, stikstof en een muur van de kerk die weg moest en waar zelfs de bisschop aan te pas moest komen. Discussies over verbouw of nieuwbouw en zelfs of het allemaal wel door zou gaan. En mislukte aanbestedingen. Maar deze middag overheerst opluchting en blijdschap. Voor het team, voor de kinderen, voor het Centrum Jeugd en Gezin en 2Samen, de kinderopvang. Want zij delen straks het pand. En de Beeklaan knapt straks met dit grote beeldbepalende gebouw enorm op. Goed voorbeeld doet volgen!

Zomer 2024

De projectleider nieuwbouw van Lucas Onderwijs, Hugo de Haan, vertelt dat de plannen van architectenbureau DP6 uit Delft niet zijn veranderd. De markante gevel blijft staan, en erachter wordt het helemaal nieuw. Het asbest is inmiddels verwijderd en van binnen is er al van alles gesloopt. Begin 2023 volgt de echte start van de verbouwing, die zo’n anderhalf jaar duurt. Als alles volgens planning gaat, kan Nienke Huizinga, de directeur van de Toermalijn die met haar team alle teleurstellingen overwon, de kinderen na de zomer van 2024 welkom heten aan de Beeklaan.

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Piet Vernimmen