Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Bistro en wijnbar Bowie opent binnenkort haar deuren

Ooit zat er een pianowinkel, later een Kroatisch restaurant en de afgelopen jaren de Italiaanse osteria Da Braccini, waar Monica de scepter zwaaide. De laatste tijd is het pand op de kruising van de Regentesselaan en de Columbusstraat afgeplakt en dat blijft ook nog een paar maanden zo. Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan iets nieuws: bistro en wijnbar Bowie. Aankomend voorjaar gaat de zaak open.

Prachtige bomen

“Toen we van Monica hoorden dat ze wilde stoppen, hoefden we niet lang na te denken. Zo’n  mooie ruimte, met dat uitzicht op die prachtige bomen van de Regentesselaan. Daar moesten we gewoon wat mee”, zegt Jan Willem van der Zee. Hij en Bas van der Elst zijn de eigenaren van café Franklin aan het Valkenbosplein en brasserie Walter Benedict op de Denneweg. Ze zijn studiemaatjes en inmiddels ervaren horecaondernemers.

Boers elegant

Het idee achter Bowie is anders. Een bistro en wijnbar met seizoensgebonden gerechten, geïnspireerd op de Franse en Spaanse keuken. “Modern European”, zegt Jan Willem, “of, zo je wilt: boers elegant. Een slag verfijnder dan een eetcafé, maar ook weer geen fine dining met negen gangen. De menukaart bestaat uit kleine bites, koude voorgerechtjes en grotere warme gerechten. Waar we bij Franklin een enorme keuze hebben aan bieren, gaan we hier echt voor de wijn.”

Onderkelderen

“We zijn doordeweeks open voor borrel en diner. In het weekend ook voor lunch”, vertelt Finn Puntman. Hij gaat straks Bowie runnen als mede-eigenaar. “Eerst was het idee om de hele dag open te zijn. Maar daar is extra keuken- en opslagruimte voor nodig. We hebben onderzocht of we het pand konden onderkelderen, maar dat is in deze tijden echt onbetaalbaar gebleken. We hebben het concept daar nu op aangepast”.

Restaureren

Binnen is het nu nog een kale boel. “We hebben alles zo veel mogelijk zelf gesloopt. De aannemer gaat de vloer en de riolering nog vervangen voordat alles weer wordt opgebouwd. Ook de buitenkant gaan we restaureren. Er komen nieuwe markiezen, de tegels en gevelplinten uit de jaren zeventig vervangen we voor materialen die aansluiten op de huizenbouw van rond 1900.”

Levendig

Er is straks plaats voor 65 couverts binnen, buiten bij mooi weer nog eens een stuk of 20. Gaat dat zorgen voor overlast? “Natuurlijk zal het even wennen zijn als er weer mensen op het terras zitten na zo’n stille tijd”, zegt Bas. “Maar straks is het ook weer levendig en gezellig. Stipt om elf gooien we het terras dicht, net als bij Franklin. Daar hebben we nog nooit een klacht gehad en dat hopen we hier ook voor elkaar te krijgen”.

Kijkje

“We zijn hier niet voor het snelle geld, onze filosofie is dat als we ergens een zaak opzetten, we er ook willen blijven. Daarom kunnen we flink investeren. En dat in goede harmonie met de buurt. De omwonenden zullen we dan ook als eerste uitnodigen om een kijkje te komen nemen zodra het klaar is. En dat is aankomend voorjaar.”

OP de foto de drie eigenaren van Bowie: Finn Puntman, Bas van der Elst en Jan Willem van der Zee

Tekst en foto: Arne Westerhof