Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Pandora Studio, kunst en nieuwe mensen ontmoeten

Pandora Studio aan de De Constant Rebecquestraat 3, valt in eerste instantie in het straatbeeld niet zo op, maar het is een nieuwe interessante plek waar kunst en ontmoeting de hoofdrol spelen. Het is een initiatief van drie jonge musici, Alaia, Carla en Imanol, alle drie afkomstig uit het noorden van Spanje. Ze studeerden een paar jaar geleden af aan het Haags Koninklijk Conservatorium, toen nog aan de Juliana van Stolberglaan.

Viool, altviool, cello en piano

Alaia speelt viool en altviool en werkte samen met het Orkest van de 18e eeuw en de Nederlandse Bachvereniging. Carla Pena speelt cello en treedt regelmatig op met haar kamermuziekensemble Trio Jakob. Imanol tenslotte speelt piano en trad de afgelopen jaren regelmatig op in Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Lessen

Imanol: “Carla geeft celloles en ik geef pianoles. Het zijn een-op-een lessen. We hebben elk ongeveer 20 studenten, dat is een mooi aantal, want ook de voorbereiding kost veel tijd. Bij mijn pianolessen spelen we Scarlatti, Mozart of popliedjes, want zowel Carla als ik passen de lessen aan aan de behoeften en de smaak van de leerlingen. Onze leerlingen komen uit de hele stad en natuurlijk hebben we ook leerlingen uit het Regentesse- en Valkenboskwartier.“

Zang en theater

Carla: “Natuurlijk is de muziek belangrijk, maar het sociale aspect vinden we net zo essentieel. Pandora Studio is echt een ontmoetingsplaats voor expats, voor Hagenaars, voor kinderen en voor studenten, voor amateurs en voor professionals. In kleine groepen leer je elkaar sneller en beter kennen. In september starten we weer met een nieuw koor onder leiding van onze dirigent Elisa de Toffol, die sinds 2020 ook Italiaans zangcoach is voor de zangers aan het Koninklijk Conservatorium. De leden van het koor bepalen zelf het repertoire. We hopen op onze donderdagavonden vanaf september weer 20 deelnemers voor ons nieuwe koor te mogen verwelkomen.

Daarnaast hebben we nog onze improvisatielessen op de maandag- en woensdagavonden: improviseren met woorden, met bewegen, met theater. Ook hier is het belangrijk dat de deelnemers elkaar leren kennen, hun sociaal netwerk vergroten.”

Happy Sundays en lunchconcerten

Imanol: “Regelmatig hebben we Happy Sunday met Open Podium: ontbijt, muziek, poëzie, dans en theater. De ruimte waar we hier zitten, is uitstekend geïsoleerd, dus de buren hebben geen last van ons. Meestal hebben we op die zondagochtenden tussen de 20 en 30 bezoekers en dat is een mooi aantal voor deze ruimte. Ook de gratis lunchconcerten op de donderdagmiddagen die de studenten van het Koninklijk Conservatorium hier verzorgen, worden goed bezocht.”

Avondconcerten

Carla: “We bieden de wijk een vol programma. Workshops op het gebied van film, kunst, drum, yoga of avondconcerten. Kunst in al zijn aspecten aan de ene kant én elkaar leren kennen en nieuwe mensen ontmoeten aan de andere kant. Die twee zaken, dáár gaat het ons om!” – www.pandorastudio.nl

Foto: Vlnr Elizabeth Kerr, Imanol Casan, Carla Pena

Tekst en foto: Piet Vernimmen