Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Krajicek en koning bij jubileum speelveld in de Hondiusstraat

Hij keerde terug naar de plek waar het was begonnen. Een kwart eeuw geleden opende Richard Krajicek in de Hondiusstraat het eerste speelveld dat zijn naam draagt. Vorige maand vierde hij in aanwezigheid van koning Willem-Alexander het jubileum van de Krajicek Playground Hondius.

127 playgrounds

De stichting van de Wimbledon-kampioen die zich ten doel stelt kansarme jongeren meer te laten bewegen, heeft in de loop van 25 jaar haar waarde ruimschoots bewezen. Sinds de opening van het speelveld in de Hondiusstraat zijn in Nederland 127 van zulke playgrounds aangelegd.

Kennismaken met vele sporten

Krajicek leidde de koning rond over het onlangs opgeknapte speelveld, terwijl kinderen van de naastgelegen basisschool De Klimop er aan het sporten en spelen waren. De voormalige tennisheld wil jongeren, voor wie bewegen in de buitenlucht niet vanzelfsprekend is, in een veilige omgeving kennis laten maken met zo veel mogelijk verschillende sporten. In de Hondiusstraat kunnen ze onder meer tennissen, volleyballen, voetballen en basketballen. “Zes op de tien kinderen bewegen te weinig”, zei Krajicek. “Sporten is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke, maar ook voor je mentale ontwikkeling. Door te sporten en te spelen, ontmoet je andere kinderen en doe je ervaringen op die beeldschermkinderen missen.”

Scholarshipper

Jongeren die in positieve zin opvallen, kunnen van de Krajicek Foundation een studiebeurs krijgen, in ruil waarvoor zij wekelijks sport- en spelactiviteiten voor kinderen uit de buurt organiseren. Ze worden geworven met een scouting- en selectieprocedure. Inmiddels heeft de stichting meer dan 2600 studiebeurzen uitgedeeld, momenteel zijn meer dan 220 jongeren actief als zogeheten scholarshipper. Onder hun leiding sporten en spelen dagelijks duizenden kinderen. Dat begon allemaal in de Hondiusstraat.

Tekst: Cor Speksnijder
Foto: Jacques Rijnsburger