Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Iedereen kan slimmer verwarmen

In het afgelopen jaar hebben 34 bewoners meegedaan aan een onderzoek: samen met energiecoaches zetten zij in deze pilot een jaar lang hun ketel op 55 graden. Bij 24 deelnemers die hun gegevens met die van het jaar ervoor konden vergelijken, werd gemiddeld 20% besparing zichtbaar. De verschillen zijn echter groot. De energiecoaches van De Groene Regentes, waaronder initiatiefnemer Greet Overbeek, zijn enthousiast over het resultaat en zullen een vervolg geven aan het project.

Leerpunten

De pilot leverde waardevolle informatie op die meegenomen zal worden in het vervolg. Bijvoorbeeld dat het verstandig is om in september, net voor het stookseizoen, te beginnen. Tijdens de zomer is de motivatie immers klein om ermee bezig te zijn en in januari zal men ook niet graag de verwarming ineens een stuk lager willen zetten. Verder blijkt de inzet van de energiecoaches en een servicemonteur die bij iedereen langs zijn geweest om advies te geven en hulp te bieden, nuttig te zijn geweest. Ook de flinke korting bij de aanschaf van ventilatoren voor de verwarming heeft geholpen.

Actieve houding

Greet Overbeek: “Ik vond het leuk om deze pilot te doen. De deelnemers hadden elk een andere uitgangssituatie, dat maakte het spannend om tot resultaat te komen. Wat we ontdekten was dat de besparing ook kwam doordat deelnemers een actievere houding kregen om te besparen, niet alleen met ventilatoren, maar ook op andere zaken. Zoals kieren dichten, de thermostaat beter instellen, gordijnen sluiten, radiatoren waterzijdig inregelen. Ik schat dat de besparing voor 10% is te danken aan de lagere keteltemperatuur en voor 10% aan de overige maatregelen. De deelnemers kunnen zichzelf daarvoor wel een applausje geven.”

Meedoen aan het vervolgtraject

Het vervolg van de pilot speelt in drie wijken – onder andere in het Regentesse-Valkenboskwartier – die rond 1900 zijn gebouwd. Zolang de voorraad strekt, krijgen deelnemers gratis twee sets van vijf ventilatoren. Je huis moet wel redelijk geïsoleerd zijn. In de praktijk blijkt energielabel A-C na isolatie een goed uitgangspunt. Het project loopt tot eind april. Je krijgt de hulp van een energiecoach en een serviceadviseur om naar je radiatoren te kijken en je ketel af te stellen. Duurzaam Den Haag organiseert centrale informatiebijeenkomsten. Je kunt je tot 1 november opgeven.

Wat je sowieso kunt doen

Greet: “Ook als je je energielabel niet weet, kun je het proberen. Zet de aanvoertemperatuur van de ketel eerst op 65 graden. Een beschrijving vind je hier: www.zetmop60.nl”. Dan warmt het huis iets langzamer op, maar bij voldoende isolatie merk je daar weinig van. Met ventilatoren kun je daarna de temperatuur voor de radiatoren verder verlagen (tapwater op 60 graden laten staan). Als je woning te langzaam opwarmt, kun je beter gaan isoleren. Een energiecoach kan hierbij adviseren.

Meer informatie en aanmelden: www.groeneregentes.nl. Ga daar naar de tegels ‘Zet de ketel op 55 C’ en ‘Energiecoaches’.

Tekst: Anneke de Graaf
Tekening: Erik van Schaaik