Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Historische plaatjesactie bij Plus Fahrenheitstraat

“We wilden iets terugdoen voor de wijk”

Op zaterdag 17 september overhandigde Frans Hemmelder boven in het Plusfiliaal in de Fahrenheistraat een fraai album met historische foto’s van een groot deel van Segbroek aan wethouder Robert van Asten. Frans en Elly Hemmelder zijn eigenaren van dit Plusfiliaal. Wethouder Van Asten heeft én stadsdeel Segbroek én cultuur in zijn portefeuille, en die twee zaken komen nou net prachtig bij elkaar in dit boek over de historie van Segbroek.

Gebouw vol historie

Vanaf zondag 18 september kunnen klanten van de Plus Fahrenheitstraat bij de boodschappen de 174 historische plaatjes sparen die ze in dit album kunnen plakken. Nu eens geen voetbalplaatjes, maar iets wat met de buurt te maken heeft. Weet Van Asten waar hij zich nu bevindt, vraagt Frans aan de wethouder. “Jazeker”, antwoordt deze, “in het voormalige West-end theater!”. Het theater waar beroemdheden als Toon Hermans, Snip & Snap en Tom Manders geregeld optraden, en dat  gebouwd werd op de plek waar daarvóór de Hopjesfabriek van Rademakers stond. Een gebouw vol historie dus.

Iets voor de buurt

“We wilden iets teruggeven aan de buurt”, zegt Frans in zijn toespraakje. Net als Van Asten heeft hij een voorliefde voor geschiedenis. Op bepaalde plaatsen in het gebouw van de Plus zijn nog delen van het prachtige plafond van het West-end theater te zien. “Het is onze droom om hier in het gebouw, daar waar de herinnering aan het theater nog zichtbaar is, een ruimte te maken die door de buurt voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden.” De wethouder vindt het een prachtig boek en een geweldig initiatief voor de wijk.

Het album werd samengesteld door een aantal vertegenwoordigers van wijkbladen in Segbroek, waaronder ook de KonkreetNieuws en mensen van het Weimarchief, samen met Elly Hemmelder van de Plus. De actie loopt tot 5 november. Bij elke € 10 aan boodschappen ontvangen klanten een setje van vier plaatjes.

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Elly Hemmelder