Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

“Een beetje meer kennis brengt een heleboel meer wijnplezier”

De Weimarstraat heeft er weer een pareltje bij. Onlangs opende Lucien Bisambhar zijn nieuwe wijnwinkel, op de hoek van de Valkenboslaan. Een prachtig opgeknapt pand, mooi ingericht en met een interessante selectie wijnen. Lucien is van huis uit levensmiddelentechnoloog en docent, met een enorme passie voor wijn. Zijn droom was een eigen wijnwinkel. En dan niet alleen een winkel vol wijn, ook een plek waar je wijncursussen kunt volgen.

Zoveel meer

“Natuurlijk kan je hier prachtige wijnen kopen. Nu nog van verschillende importeurs, straks hopelijk ook van mijn eigen wijnreizen. Er is zoveel meer verrassends te ontdekken dan uit het schap van de supermarkt. Het leuke is dat je hier ook advies krijgt welke wijn bij welk gerecht of welk moment past. Dat alleen al geeft een extra dimensie als je een fles opentrekt op een mooie avond met vrienden of familie.”

Lekker – of niet

“Maar het gaat me om meer. De naam van de winkel, Wijnklas, zegt het al. Heel veel mensen vinden wijn vooral ‘lekker’. Of niet, natuurlijk. Verder komen ze vaak niet. Ik hoop mensen met cursussen juist te verleiden iets meer aandacht te besteden aan het proeven. Dat begint al met ruiken. De helft van wat je proeft, doe je namelijk met je neus. Wat ruik je eigenlijk: iets fruitigs, iets groens, iets aards? En wat voor fruit bijvoorbeeld: kers, meloen, appel, citroen?”

Oliebollen

“Hoe beter je proeft, hoe meer onderscheid je leert maken. Dat is niet alleen leuk voor de weet. Je leert echt je smaak te ontwikkelen. Zo kom je er ook achter dat oliebollen en droge bubbels met oud en nieuw net zo’n ‘goede’ combinatie zijn als jus d’orange en tandpasta. En dat het jammer is je beste wijn tot het laatst te bewaren, nadat je de hele avond allerlei andere smaken hebt geproefd.”

Wijnklassen

“Daarom organiseren we wijnklassen, op vier niveaus. Een korte introductie van één avond en drie officiële cursussen: voor beginners (twee avonden), voor half-gevorderden (vijf avonden) en voor gevorderden (acht avonden). Je kan ook examen doen, al hoeft dat niet. Wijnklas is er voor iedereen die meer wil genieten. Daarvoor ben je hier aan het goede adres. Want een beetje meer wijnkennis brengt echt een heleboel meer wijnplezier!”

Wijnklas
Weimarstraat 364
lucien@wijnklas.nl
06 40712154
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11 tot 18 uur

Bij de foto: Wijndocent en wijnverkoper Lucien Bisambhar van Wijnklas

Tekst en foto: Arne Westerhof