Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Drie winkelpanden krijgen status van gemeentelijk monument

De gemeente heeft op 9 december drie winkelpanden in de wijk aangemerkt als gemeentelijk monument. Alle drie zijn ze gebouwd in dezelfde architectuurstijl: de historiserende ‘Um-1800’ stijl, die vlak na 1900 in zwang kwam. Ze zijn ook versierd met tegeltableaus.

Melksalon

Het eerste monument is de oude melkinrichting De Landbouw op de hoek van de Stephensonstraat en de Beeklaan. Het pand is gebouwd in 1904, naar een ontwerp van Hoek en Wouters. Bijzonder zijn de tegeltableaus boven de deur en ramen, afkomstig van de Haagse aardewerkfabriek Rozenburg. Het is het laatste nog resterende voorbeeld van een woonhuis annex melksalon van De Landbouw. Rond 1900 waren er tientallen melksalons, ze verkochten melk van de boer aan de burger. Nu zit Allround Glasservice in het pand.

Vleeschhouwerijen

De twee andere panden zijn slagerijen, allebei naar ontwerp van M.F. van der Gugten. Het zijn woningen waarvan de pui is omgebouwd toen het winkels werden. Met een grote etalageruit, omlijst door brede natuurstenen stijlen met Javaans-achtige motieven. Erboven staat de naam ‘vleeschhouwerij’ in tegels. De pui van de Franklinstraat 122-124 is in 1911 ontworpen voor slager P. van der Marel. Tegenwoordig is het weer woonhuis. De andere pui, op de Weimarstraat 32, is in 1919 gemaakt voor slager P. van Gugten – ongetwijfeld verwant aan de architect. In dit pand zit nu tattooshop Papanatos.

Tekst en foto: Arne Westerhof