Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Design Museum Dedel, een prachtige collectie posters in een indrukwekkend pand

Wijkbewoner Theo Broekema schrijft als lid van het Weimarchief in KonkreetNieuws. Sinds mei 2021 is hij ook vrijwilliger bij Design Museum Dedel aan de Prinsegracht 15. Theo: “Ik was onder de indruk van het gebouw en de collectie. Gaandeweg kreeg ik de behoefte om mijn steentje bij te dragen in de vorm van vrijwilligerswerk.”

Twee vrijwilligers uit Regentes-Valkenbos

Theo: “Toen mijn oud-collega Ruud Cousijnse van theater De Nieuwe Regentes me vertelde dat hij bij Dedel vrijwilligerswerk deed, ging het balletje snel rollen. Ik heb 42 jaar in de grafische industrie gewerkt en wat Dedel voor mij extra interessant maakt, is het werk van oude Haagse drukkerijen dat er hangt. Ik ben hier meestal drie dagen in de week.” Ruud: “Ja, het is leuk dat we nu weer samenwerken. Ik heb een verleden in de kunst- en antiekwereld, dus je begrijpt dat Huis Dedel me enorm aanspreekt. Sinds 2019 werk ik hier en ik ben er vrijwel alle dagen.”

Grafische vormgeving en reclame

Richard Smith, een van de vier bestuursleden van het museum, is er eveneens vrijwel dagelijks: “Het museum richt zich op grafische vormgeving en reclame van de 19e eeuw tot nu. Het museum is bij het grote publiek nog een onbekende. We bezitten een ongekend groot archief: tienduizenden items uit tig collecties waarvan veel afkomstig uit het Affichemuseum uit Hoorn en uit het Reclame Arsenaal. Maar bijvoorbeeld ook 40.000 behangvellen, waaronder die van de firma Stahlecker uit de Boekhorststraat.”

Project in ontwikkeling

“Het museum bestaat inmiddels drie jaar. Het boekenveilinghuis Van Stockum dat hier eerder zat, heeft de nodige schade aangericht aan het 18e en 19e eeuwse behang en ook het onderhoud was in die veilingperiode een ondergeschoven kindje. Dus momenteel zijn in veel zalen nog kleine werkzaamheden aan de gang. We hopen over tien jaar een heel eind verder te zijn. Het is echt een project in ontwikkeling.”

Piet van der Hem

Tot oktober 2022 presenteert het museum een prachtige tentoonstelling van Willy Sluiter en Piet van der Hem. Het museum sluit zo mogelijk aan bij de actualiteit. Tot oktober is nog een aantal affiches te zien van ‘KLM 100 jaar’ en in juni maakte het museum deel uit van het Haagse Art-Nouveau Festijn: de originele affiches van Mucha en Toorop hangen nog op zaal.

Trappenhuis

Design Museum Dedel is open van woensdag tot en met zondag. Niet enkel de collectie is bijzonder, maar Huis Dedel, met een gevel die verdacht veel lijkt op die van het Mauritshuis, is een werkelijk uniek aristocratisch Haags pand met ongetwijfeld een van de prachtigste trappenhuizen van West-Europa. Alleen dat al is reden het museum te bezoeken.

Vrijwilliger worden

Theo en Ruud: “Huis Dedel heeft nu zes vrijwilligers. De afgelopen periode maakten die de lessenaar voor het gastenboek, zorgden dat het winkeltje er goed uitzag, knapten de tuin op, verzorgden rondleidingen en richtten tentoonstellingen in. Maar het museum kan echt nog veel vrijwilligers gebruiken, vooral voor de rondleidingen!” (info@designmuseumdedel.nl)

Tekst en foto: Piet Vernimmen

Foto: Vlnr Richard Smith, Ruud Cosijnse en Theo Broekema