Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Hoe vrouw(on)vriendelijk zijn de straten in ReVa?

Mannen die naar vrouwen fluiten, het is van alle tijden. Omdat het daar vaak niet bij blijft, voert de gemeente deze zomer een campagne tegen straatintimidatie. Het blijkt dat veel vrouwen in Den Haag er wel eens mee te maken krijgen. Dit roept de vraag op of dat ook het geval is in het Regentesse- en Valkenboskwartier. Hoe vrouw(on)vriendelijk zijn de straten in onze wijk?

Gemeente vindt cijfers veel te hoog

Straatintimidatie doet zich voor in vele vormen: staren, sissen, nafluiten, naroepen met seksuele of beledigende opmerkingen, achterna lopen, ongewenst aanraken, in het nauw drijven. Het kan gebeuren op straat, in het openbaar vervoer, in het uitgaansleven of in een openbaar gebouw.

Uit onderzoek van I&O Research, een onderzoeksbureau voor maatschappelijke vraagstukken, blijkt dat bijna de helft (45 procent) van alle Hagenaars in 2020 een of meer vormen van straatintimidatie heeft meegemaakt. De meesten ondervinden dat in de eigen buurt. Jongeren hebben vaker last dan ouderen. Vrouwen maken het aanzienlijke vaker (55 procent) mee dan mannen (29 procent). Ook al is straatintimidatie niet alleen een Haags probleem, de gemeente vindt de cijfers veel te hoog.

Ook in het Regentesse- en Valkenboskwartier

Vrouwen hebben het meest hinder van nastaren, fluiten, het roepen van beledigingen en sissen. Achterna lopen, in het nauw drijven, spugen, vragen om seksuele handelingen komen veel minder voor, maar als het gebeurt, wordt dit gedrag als zeer intimiderend ervaren.

I&O Research heeft een kaart van Den Haag samengesteld met stippen op plekken waar mensen in 2020 straatintimidatie hebben gemeld. Daaruit blijkt dat de overlast verspreid over de hele stad voorkomt, met concentraties in drukke gebieden, zoals het centrum en bij stations. Ook in het Regentesse- en Valkenboskwartier staan stippen. De meeste zijn verzameld op en rond de Loosduinseweg, de Beeklaan en de Weimarstraat.

Een allerminst representatieve steekproef onder enkele vrouwelijke buurtbewoners sluit aan bij de bevindingen van I&O Research: ReVa is niet vrij van overlast. Hinder lijkt het meest te worden ondervonden in de omgeving van horecagelegenheden en winkels.

“Kijk niet zo arrogant”

“Ik word nogal eens aangestaard of aangesproken”, vertelt een bewoonster van de Weimarstraat. Het geeft haar een ongemakkelijk gevoel. Ze krijgt dingen te horen als: “Je kijkt niet vrolijk. Kijk niet zo arrogant.” En als ze er niet op ingaat kan er ‘kankerhoer’ achteraan komen.

“Ik heb geen zin om te reageren op zulke aandacht. Ik heb geleerd vriendelijk te glimlachen en er niet op in te gaan. Maar ik wil gewoon met rust worden gelaten – ik vind dat ik daar recht op heb.” Om confrontaties te vermijden steekt ze soms de straat over of loopt ze een stukje om door straten waar ze geen overlast verwacht. Een duidelijk ‘daderprofiel’ is er volgens haar niet. “Het zijn mannen van jong tot oud”, zegt ze, “met uiteenlopende achtergronden.”

Niet bedreigend, wel irritant

Vergelijkbare ervaringen heeft een jonge vrouw die op de Regentesselaan woont. Vooral als ze in sportkleding naar de sportschool loopt. Dan krijgt ze opmerkingen als “Hé dame, waar ga je heen?” “Laatst maakte iemand een opmerking over mijn billen. Toen heb ik gezegd: ‘doe normaal’. Het is niet bedreigend, maar ik vind het wel irritant.”

Een studente uit de Stephensonstraat zegt dat ze nauwelijks last heeft. Ze voelt zich in de buurt vrij om te gaan en staan waar ze wil. Alleen als ze ‘s nachts door de Weimarstraat fietst, wordt ze wel eens nageroepen. “Dat negeer ik zoveel mogelijk. Als ik oortjes in heb hoor ik het niet.”

Maatregelen

Aan de hand van het I&O-onderzoek hoopt de gemeente straatintimidatie beter aan te kunnen pakken. Ze verspreidt een online training (Stand Up), gericht op het herkennen van en ingrijpen bij intimidatie. Deze training wordt aangeboden aan diverse organisaties, buurtsportcoaches en boa’s. Op posters en via sociale media (#gedraagje) wordt opgeroepen tot fatsoenlijk gedrag in de openbare ruimte. De boodschap die de gemeente uitdraagt: wie straatintimidatie wil tegengaan, moet vooral mannen tijdig aanspreken. Kennelijk is dat ook in ReVa nodig.

Bokser Saïd Bettah is een van de Hagenaars die meewerken aan de campagne tegen straatintimidatie. Foto: Gemeente Den Haag

 

Tekst: Cor Speksnijder
Foto: Pexels – Keira Burton