Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verkeersschool Philippo: “Je eerste autoles blijft je je hele leven bij”

Autorijschool Philippo startte in 1954 aan de Columbusstraat, verhuisde eerst naar de Valkenboslaan en enkele jaren later naar de Fahrenheitstraat, tegenover het voormalige Postkantoor. Sinds 1994 zit het bedrijf weer aan het pand aan de Valkenboslaan, hoek Fahrenheitstraat.

Drie Dafjes en een Kever

Autorijschool Philippo is wat je noemt een echt familiebedrijf. De dagelijkse leiding is in handen van Arno en Vera, vaak bijgestaan door hun drie kinderen, Odette, Darcey en Yorick. De opa van Arno had een autoverhuurbedrijf en de vader van Arno startte autorijschool Philippo met drie Dafjes en een Kever in 1954. Het bedrijf is daarmee een van de oudste Haagse autorijscholen.

Vaste dienst

Vera: “Onze verkeersschool bestaat nu uit 13 auto’s, 4 scooters en 8 motoren. En we leiden ook op voor de BE-combinatie, het aanhangerrijbewijs. We hebben 14 vaste rijinstructeurs in dienst. Wij werken niet met zzp’ers en dat onderscheidt ons echt van andere rijscholen. Ook voor de kandidaat heeft dat veel voordelen. Als we bijvoorbeeld vinden dat de kandidaat bij een andere instructeur misschien beter presteert, sneller leert, dan bespreken we dat in het team.”

Instructeurs

“Al onze instructeurs zijn vanzelfsprekend gediplomeerd. Het praktische gedeelte van de opleiding doen we grotendeels zelf en zo zorgen we ervoor dat onze instructeurs op de juiste manier met de kandidaten omgaan, een manier die bij ons bedrijf past. Lesgeven, kandidaten iets bijbrengen, dat is het uitdagende van het beroep. Een van onze instructeurs komt van de Pabo af: het ligt niet zo ver van elkaar af, het is allebei lesgeven. Autoles krijgen van een goede instructeur is ‘n ervaring die je het hele leven bij blijft.”

Corona

De coronaperiode was ondanks het coronasteunpakket een zware tijd voor Philippo. Zowel financieel als organisatorisch. Wanneer kunnen de lessen weer beginnen, mag de instructeur de leerling ophalen, moeten we de les verplaatsen naar een latere datum? Vera: “Het bijzondere van werken met vaste krachten is dat we ook in die strenge lockdownperiode tweemaal drie en een halve maand hier toch met alle 14 personeelsleden aan het werk waren. We namen educatieve examenfilmpjes op, met een drone brachten we verkeerssituaties in beeld, digitaliseerden ons hele systeem en knapten de ruimte hier op. Samen als team elke dag hier aan het werk, ook dát was een familiegevoel.”

Transparant

“Elke kandidaat kan zijn ontwikkeling volgen via het eigen ‘volgsysteem’. Hij/zij ziet waar de sterke en waar de nog zwakke punten zijn. Bij jongeren kunnen ouders, als ze dat willen, zien hoe bijvoorbeeld het achteruitparkeren verloopt en wat we hebben geoefend. Het stimuleert de kandidaten, omdat ze steeds zien hoe ver ze zijn.”

Toekomst

Het is een familiebedrijf en dat zal het nog wel even blijven. Vera: ”Odette is praktijkondersteuner bij een orthodontist, Darcey kwam er in het bedrijf achter dat hij het een uitdaging vindt om mensen dingen te leren, en maakte de overstap naar de Pabo. Maar als wij ‘met pensioen’ gaan zal Yorick de leiding van Verkeersschool Philippo overnemen.”

Verkeersschool Philippo
Valkenboslaan 173
2563 CK Den Haag
070 345 1153
verkeersschoolphilippo.nl

 

Tekst en foto: Piet Vernimmen