Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Thijs de Neeve wint wereldfinale 48 Hour Film Project

Jaarlijks vindt in Rotterdam een filmwedstrijd plaats met de opdracht om in een weekend van 48 uur een korte film te maken. Thijs de Neeve uit de Marnixstraat heeft een fascinatie voor het produceren van dit soort films en loopt inmiddels  al een jaar of tien in dit circuit mee.

Vijf opdrachten

De opdracht in Rotterdam voor de deelnemers luidde in 2021: lengte minder dan zeven minuten, een vast personage, een verplichte zin (“Die zag ik niet aankomen”), een voorwerp (een award) en als genre film noir. Op vrijdagavond schreven regisseur Jörgen Scholtens en scenarist Pepijn van Weeren het scenario, op zaterdag waren de opnames en op zondag de afwerking, het ‘editen’ van de film. In MUZE worstelt een bekende Duitse fotograaf (Rienus Krul) met zijn inspiratie die gevoed wordt door zijn muze Layla (Juliette van Ardenne). Een toevallige ontmoeting met een draaideurcrimineel (Rian Gerritsen) zorgt voor onverwacht succes. De film won!

Het ongelooflijke gebeurt

In Rotterdam werd MUZE genomineerd voor de wereldfinale in Washington. En waarachtig: van de 4500 inzendingen won hij ook daar op 12 maart 2022 de hoofdprijs. Cameraman Luuk de Kok kreeg de prijs voor Best Cinematography en er waren nominaties voor acteur Rienus Krul, editor Bram Kuiper en set designer Sanne Croonenberg. De film zal worden vertoond op het Festival van Cannes en daarna wellicht op nog veel meer filmfestivals. Hopelijk ook op een filmfestival in Den Haag.

 

Foto in header:
Vlnr Thijs de Neeve (producent), Reindert Gerding (productieassistent), Luuk de Kok (cinematograaf) en Mike Deen (belichter).

Tekst: Aad van Schie
Foto: Marc Eikelenburg