Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Spannend en leuk op basisschool De Elout

Sinds augustus heeft basisschool De Elout een nieuwe directeur, en dat is Naomi Brandsma. Naomi komt uit Alkmaar. Ze woont zo’n 11 jaar in en om het Haagse, en zo lang zit ze ook in het onderwijs.

Vriendelijk ontvangen

“Vóór De Elout was ik leerkracht, bouwcoördinator van de onderbouw en directie-trainee op De Ark in Escamp. Daar had ik al veel verantwoordelijkheden en nu ben ik eindverantwoordelijk. Dat is erg leuk, en ook spannend. Ik werd heel vriendelijk ontvangen: door de medewerkers, de ouders en de kinderen. Dat zijn er nu ongeveer 245. Nog even en ik ken ze allemaal.’’

Uit de buurt

Het is alweer een tijd geleden, maar De Elout stond eerst in de Daguerrestraat. Sinds de verhuizing naar de Copernicusstraat is de school een afspiegeling van de buurt. “De achtergrond van de kinderen is op alle gebied heel divers en dat maakt het juist leuk. De meeste kinderen komen uit de directe omgeving, en we zien dat ouders ook bewust kiezen voor een buurtschool.”

Een ‘schoolstraat’

Dat veel kinderen uit de buurt komen, betekent niet dat ze op de fiets of lopend gebracht worden. Helaas, vindt ook Naomi, want de straat staat bij het brengen en halen vol auto’s. Voor de kinderen is dat vaak gevaarlijk en voor de buurt is er geen doorkomen aan. Naomi wil het anders, maar loopt tegen allerlei obstakels aan. Zo heeft de school niets te zeggen over wat er op straat gebeurt. “Ik wil graag dat de straat een schoolstraat wordt. Dan wordt de straat tijdens de breng- en haaltijden een half uur afgesloten, behalve voor bewoners en nood- en hulpdiensten. Dat zou een goede oplossing zijn. Maar dat mag weer niet als er een bedrijf in de straat zit.” Ze probeert regelmatig om met de gemeente in gesprek te gaan, maar tot nu toe wordt er niet gereageerd. En ondertussen wijst ze ouders er op allerlei manieren op dat het anders moet.

Ouders weer welkom

“Dat de ouders na corona weer op school mogen komen, is echt een verschil. Want met ouders kunnen we veel meer, en zelfs naar de bieb is nu een uitje, zo na corona. Ouders zijn weer welkom bij de afsluiting van een project én straks bij de musical. En Club Elout is weer actief, samen met de Klimopschool. Er wordt weer volop gesport na school: voetbal, tennis, boksen, zwemmen. We vragen weinig, zodat alle kinderen mee kunnen doen.” De Elout is een ‘2 tot 12 school’, er is ook een peuterschool. Peuters wennen zo aan de school, kennen het gebouw, de leerkrachten en de sfeer. “Zo is de overgang niet groot, ze gaan vanzelf door naar de kleuters. Er is nog plek, nieuwe peuters zijn van harte welkom!”

Oproep voor de buurt!

Elke ochtend begint met het opruimen van het schoolplein. Plastic bekers, flesjes, glas; het ligt er elke ochtend weer. En daar balen ze van. Naomi vraagt of buurtbewoners een oogje in het zeil willen houden en haar laten weten als ze wat zien. “Ik praat hier graag eens over met bewoners, want voor hen is het ook niet fijn. Maar echt niet alleen hierover hoor. Ik maak graag kennis met onze buren, want het is een leuke school in een leuke straat.”

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques Rijnsburger