Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen, een actieve club voor steun en ontplooiing

POLKA is opgericht in oktober 2018 op initiatief van Poolse vrouwen uit Den Haag in samenwerking met stadsdeel Segbroek. Ze is ontstaan vanuit een groep vrijwilligers die elkaar willen helpen, steunen en ervaringen willen delen. En dit alles opdat het leven van Poolse vrouwen in Nederland beter en gemakkelijker wordt, ze zich hier zo snel mogelijk thuis kunnen voelen en zich kunnen ontplooien zowel professioneel als privé.

Een variëteit aan activiteiten

Anna Kowalska is coördinator en oprichter van POLKA. Ze is ook twee dagen per week docent marketing en interculturele studies op de Hogeschool Leiden. Zij en het team van 25 zeer ondernemende vrijwilligers organiseren heel wat activiteiten voor de Poolse vrouwen. Die worden altijd goed bezocht. En niet alleen vanuit Segbroek, maar uit heel Den Haag en soms zelfs uit het land. Anna: “Een greep uit de workshops: Hoe motiveer ik mezelf om Nederlands te leren?, advies van het FNV op gebied van het arbeidsrecht, bijeenkomst met het UWV over de Nederlandse Ziektewet, een workshop financiële zelfstandigheid en een workshop culturele verschillen op de werkvloer. Daarnaast zijn er spreekuren met een Poolse maatschappelijk werker, die ook de cultuurverschillen kent. Een groot succes zijn verder de bezoeken aan diverse musea in Den Haag en rondleidingen door de stad met het Gilde Den Haag, meestal op zaterdagen. Verder is bijna alles ‘s avonds, omdat de vrouwen overdag aan het werk zijn.”

Contact met Nederlandse vrouwen

“Tweemaal per maand hebben we op vrijdagavonden het Taalcafé met Nederlandse conversatielessen. We zouden het erg leuk vinden als Nederlandse vrouwen willen aanschuiven op die avonden. Zo kan er meer contact ontstaan tussen de Poolse en Nederlandse vrouwen en het is handig om de Nederlandse taal te oefenen.” Verder probeert Polka ook iets te betekenen voor de gevluchte Oekraïense vrouwen en kinderen, door de nodige spullen te doneren en waar dat mogelijk is activiteiten samen te doen.

Prijzen

Vorig jaar ontving POLKA twee prijzen. De Kartiniprijs, de belangrijkste Haagse prijs op het gebied van emancipatie, voor de bijdrage van POLKA aan een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen in de gemeente. En verder de Piet Vinkprijs 2020, die wordt uitgereikt aan initiatieven die afstanden in de samenleving overbruggen, saamhorigheid vergroten en waarbij vrijwilligers een grote rol spelen.

Poolse maaltijd voor wijkbewoners op 3 juni

Maandelijks is er een ‘Aanschuiftafel’ in Dienstencentrum Copernicus. Op 3 juni was de maaltijd volledig verzorgd door de vrouwen van Polka. Een kleine 70 eters, Pools en niet-Pools, schoven aan en hadden het gezellig met elkaar. Taalbarrières werden geslecht en met de heerlijke zelfgemaakte Poolse likeur kun je immers in elke taal met elkaar proosten.

POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen, Wijkcentrum De Regenvalk, www.polkacentrum.nl

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Piet Vernimmen