Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

In wat voor wijk willen we wonen?

ReVa WOONSPECIAL

De vraag in wat voor wijk we willen wonen, is voor iedereen natuurlijk anders. De een verkiest een Vinexwijk, de ander een oude stadswijk en de volgende zweert bij een jaren 60 buurt. Als iedereen het zo voor het kiezen had, was er geen probleem en had iedereen een plek, maar zo is het niet. Integendeel, we zitten in een wooncrisis. Er is een tekort aan woningen, en er is een nog groter tekort aan betaalbare woningen. 

Wooncrisis

Cody Hochstenbach is stadsgeograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vertelt dat de  wooncrisis zich op talloze manieren manifesteert. Voor sommigen betekent het dat ze rijtjeshuizen in een buitenwijk ver weg aan het bezichtigen zijn, terwijl ze liever in de Randstad zouden wonen. Voor anderen dat ze bijna dertig zijn en nog steeds een plakkerige keuken delen met zes huisgenoten. En dan zijn er mensen voor wie de gevolgen nog ingrijpender zijn: ze zitten in een woning die veel te klein is of die door beschimmelde muren hun gezondheid aantast, maar ze kunnen nergens anders heen. Weer anderen brengen jarenlang door in een asielzoekerscentrum, moeten hun nachten doorbrengen in de woonkamers van vrienden of komen simpelweg op straat te staan.

Koopkrachtige bewoners

Ook constateert Cody Hochstenbach dat buurten pas opgeknapt worden als er koopkrachtige mensen komen wonen. Huizen worden duurder, er komen andersoortige winkels en hippe eettentjes, en uiteindelijk is er voor starters en mensen die niet zo welvarend zijn geen plek meer.

Hoe is ‘t in ReVa?

Laten we wel zijn, dat zien we hier ook gebeuren. De koopprijzen rijzen de pan uit; zonder hulp of een heel goed en vast inkomen kom je hier niet meer terecht. Appartementen? Die zijn klein en compact en met huren in de vrije sector. Het lijkt wel of we huren van € 1000,- en meer gewoon zijn gaan vinden.

De hoogte in

ReVa is een oude wijk uit de vorige eeuw(en). Daardoor is er weinig uitbreidingsruimte. Gebouwen worden getransformeerd tot appartementen en we gaan de hoogte in: flats aan de rand en steeds meer dakopbouwen om meer ruimte te krijgen. Voor gezinnen, maar ook voor meer appartementen. Wat zijn de gevolgen daarvan: voor het uiterlijk van de wijk, voor de onderlinge contacten en voor de leefbaarheid?

Betaalbaar, groen en veilig

Dit is door de jaren heen op allerlei manieren met bewoners besproken, en de laatste maanden intensief in het wijkoverleg: een groene wijk en een veilige wijk! Maar betaalbaarheid staat bovenaan het wensenlijstje. In ReVa wil men dat er plek is voor iedereen. Voor mensen met en mensen zonder geld. Een wijk met en voor mensen uit alle windstreken van de wereld.

Tekst: Marieke Bauwens