Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ik ga op reis en ik neem mee…

Rubriek: Familie & Recht

De zomer is officieel begonnen en voor menigeen de tijd om de koffers te pakken en op vakantie te gaan. Als een van de ouders alleen wil reizen met een minderjarig kind naar het buitenland en er is gezamenlijk gezag, dan is hiervoor toestemming nodig van de andere ouder. Dit geldt voor alle ouders die samen het gezag hebben, of ze gescheiden zijn of niet.

Toestemmingsformulier: check!

De Koninklijke Marechaussee besteedt extra aandacht aan kinderen die de grens overgaan. Niet ieder kind dat de grens overgaat, gaat namelijk op vakantie. Er kan ook sprake zijn van kinderontvoering. De Marechaussee controleert wie het gezag heeft en of er toestemming is gegeven voor de reis. Om de grenscontrole soepel te laten verlopen, adviseert de Rijksoverheid gebruik te maken van het toestemmingsformulier (beschikbaar op de site van de Rijksoverheid). Het toestemmingsformulier met een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de andere ouder met gezag én een geldig identiteitsbewijs van het kind, mag dus niet ontbreken op de inpaklijst.
Sommige landen buiten het Schengengebied hebben nog aanvullende voorwaarden. Neem voor vertrek contact op met de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe reist voor de aanvullende eisen voor het reizen met een minderjarig kind.

Ook als er geen gezamenlijk gezag is, is het belangrijk in het bezit te zijn van documenten waaruit blijkt dat toestemming niet nodig is. Dit toon je aan met een (internationaal) uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van het kind of met een uittreksel uit de BRP van de moeder met vermelding van de burgerlijke of met een uittreksel uit het gezagsregister.

Toestemming andere ouder

Het is verstandig de thuisblijvende ouder tijdig om toestemming te vragen voor de vakantie.
Als dit wordt geweigerd kan de kinderrechter om vervangende toestemming worden verzocht. Reizen zonder toestemming van de thuisblijvende ouder én zonder vervangende toestemming van de kinderrechter kan worden gezien als internationale kinderontvoering.

Veel vakantieplezier deze zomer en een boekentip tot besluit: ‘Een grote familie’ van Camille Kouchner. Het is het verhaal van een grote familie die houdt van de zon en de zomer, debatteren, lachen en dansen. Eindelijk wordt verteld wat de grote familie lang verzwegen heeft.

Door:

Ien Ubaghs
familierechtadvocaat/tevens mediator (vFAS)
ubaghsadvocatuur.nl
Franklinstraat 93, 2562 CB Den Haag
070 365 34 69
info@ubaghsadvocatuur.nl

 

Foto in de header: Dominika Roseclay via Pexels.com