Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Eerst corona en nu inflatie, steeds meer mensen komen niet meer rond

Een jaar geleden moesten meer mensen een beroep doen op de voedselbank omdat ze niet meer rond konden komen. Toen kwam het door de coronacrisis. Nu komen daar de sterk stijgende prijzen bij.

Meer klanten

Landelijk steeg sinds begin dit jaar het aantal klanten bij de voedselbank met 15%. Het verschilt wel per locatie, zo vertelt de landelijke organisatie van voedselbanken. Bij de een is de stijging groot, bij een ander is er (nog) geen stijging te zien. En het valt hen op dat ook vluchtelingen uit Oekraïne gebruik moeten maken van de voedselbank. De stichting Armoedefonds constateert dat er een groep is die al langer structureel in armoede leeft en dat daar nu mensen bijkomen die door de prijsstijgingen niet meer rond kunnen komen. De stichting verwacht dat dit er meer worden.

Situatie in ReVa

Hulpverleners in de Regenvalk vertellen dat er nu geen stijging is van het aantal klanten voor hulp van de voedselbank. Wel merken ze dat steeds meer mensen financieel niet kunnen rondkomen en schulden hebben bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, webshops, de zorgverzekeraars en de verhuurder. Het valt ook op dat meer mensen voor hun contacten met instanties gebruik maken van de computers en telefoons op het Servicepunt, omdat ze zelf geen computer of beltegoed hebben. In de Regenvalk worden mensen dan ook regelmatig doorverwezen naar Helpdesk Geldzaken van de gemeente Den Haag. De criteria voor hulp van de voedselbank zijn gewijzigd en Wijkz (voorheen VoorWelzijn) volgt deze nieuwe criteria. Hulpverleners merken dat cliënten die voorheen wél in aanmerking kwamen voor een voedselpakket, het hierdoor nu niet meer krijgen.

Voor een voedselpakket zijn criteria. Het leefgeld (wat echt over is voor boodschappen) moet voor een alleenstaande bijvoorbeeld minder zijn dan € 275,- en voor vier personen minder dan € 620,- per maand. Een voedselpakket wordt aangevraagd door hulpverleners in de Regenvalk. Zij zijn telefonisch bereikbaar op (070) 205 26 60. Na toekenning kan men in ReVa elke donderdagmiddag tussen 2 en half 4 terecht bij het uitgiftepunt in de Agneskerk. Meer informatie: www.voedselbankhaaglanden.nl

Voedselbank Agnesparochie

Ook Thea Tangel, coördinator bij de voedselbank voor ReVa in de Agnesparochie, vertelt dat er hier nog geen stijging van het aantal klanten te zien is. “De gevolgen van inflatie zien wij hier bij de voedselbank nu nog niet. We zien wel heel goed dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om rond te komen, maar je komt niet zomaar in aanmerking voor hulp van de voedselbank.” Wat Thea en haar collega’s opvalt, is dat meer alleenstaanden een beroep op hen moeten doen. En, zoals de landelijke tendens: “Er zijn nu zeven gezinnen uit Oekraïne. Het is jammer dat we ze niet kunnen verstaan, het zijn heel vriendelijke mensen, en ze zijn blij met de hulp die ze krijgen.”

Wisselende aanvoer

“Onze kratten zijn goed gevuld”, zegt Thea, “maar de aanvoer is wel wisselend, vooral van zuivelproducten. En er is altijd behoefte aan houdbare producten. Oekraïners zijn bijvoorbeeld dol op pasta. En spullen voor persoonlijke hygiëne; die zijn heel erg welkom.”

Oproep: extra coördinator gezocht!

Thea is samen met twee anderen coördinator van dit afgiftepunt. “Het is een leuk team en het werk is fijn om te doen. Nu zijn we op zoek naar een coördinator erbij. Kom eens praten om te zien of het wat is.” Interesse? De coördinatoren zijn bereikbaar onder nummer 06-23793593.

Sinds kort staat er een koelkastje van ‘Vers & Vrij’ in de Regenvalk. Elke woensdag en donderdag worden er maaltijden bezorgd die vanaf 12:45 uur opgehaald kunnen worden door bewoners die het nodig hebben.  Ook bij de Kringloopwinkel aan de Fahrenheitstraat 343 staat een koelkastje. Daar kan men op maandag en vrijdag vanaf 12:30 uur terecht. Info: www.versenvrij.nl

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Voedselbank Den Haag