Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Compact en kant & klaar. Appartementen voor young professionals

ReVa WOONSPECIAL

Martijn Lentze is sinds 2008 eigenaar/directeur van 070 Vastgoed, een van de grotere projectontwikkelaars in Den Haag. 070 Vastgoed staat bekend om de transformaties van woningen en voormalige bedrijfsruimten naar appartementen. Hij studeerde commerciële economie en woonde een tijdje in New York. Hij had daar een klein appartement en dat was voor hem de inspiratie voor het concept dat hij nog steeds hanteert: “Verduurzaamde gerenoveerde appartementen, compact, en kant en klaar. Dat je er zo in kan. Dat is ons concept. Appartementen voor young professionals: die net aan het werk zijn of nog studeren, maar niet meer op kamers willen.”

Turn-key

“We transformeren bestaande, verpauperde panden, door splitsingen – mijn specialiteit – en dakopbouwen in comfortabele appartementen. We trekken alles eruit, alles wordt nieuw. Turn-key, kant en klaar, zo kan men erin zonder ook maar iets te hoeven doen. Daar heeft onze doelgroep behoefte aan.’’

Splitsen

Over het splitsen van woningen is veel discussie, en er is nu een verbod. Daar kan Martijn zich niet in vinden: “Grote panden verbouwen naar etages met voldoende ruimte: daar is niks mis mee. In Segbroek gold eerder ‘t criterium dat zo’n appartement 50m2 moest zijn. Dan is splitsen een mooie optie om woonruimte te creëren. Nu mag er niks meer, daar ben ik faliekant tegen. Er zou een gereguleerd en gedifferentieerd beleid moeten zijn, verschillend dus voor wijken.”

Bedrijfspanden, kerken, scholen

De eerste vijf jaar richtte 070 Vastgoed zich vooral op het splitsen van woonhuizen. Daarna ook op ‘niet-woongebouwen’. De kerk op de Loosduinseweg bijvoorbeeld, of garages, winkelpanden of het schoolgebouw in de Daguerrestraat.

Stad in beweging

“Splitsen van woningen hoeft de leefbaarheid niet onder druk te zetten”, vindt Martijn. “Als elke nieuwe huurder van een appartement een auto kwijt moet, ja dan wel. Maar onze oplossing is dat men geen parkeervergunning krijgt, maar wel een plek voor deelauto’s. En we houden ons aan het bouwbesluit met geluidseisen. Vloeren moeten goed geïsoleerd zijn, en weet je, dan is ‘t beter dan hoe het origineel was. Dat een wijk drukker wordt? Er moeten genoeg faciliteiten zijn, groen en parken. Een stad moet in beweging zijn. Huurders wonen er zo’n drie jaar, het zijn grotendeels millennials, daarna willen ze groter of vertrekken ze naar een andere stad.”

Klein bouwen

We proberen appartementen zulke maten te geven dat ze net boven de sociale huurgrens zitten, redelijk betaalbaar en rendabel. Het komt erop neer dat de meeste appartementen zo tussen de 850 en 950 zitten. Door klein te bouwen houden we prijzen onder controle. Met 60 m2 kom je rond de 1000 en bij 80 zit je niet meer in de middenhuur. En nee, we bouwen niet voor de sociale huursector, daar zijn corporaties voor.”

As we speak

We zijn begaan met de stad, en met de buurten waar we bouwen. Als mensen niet zien dat een pand nieuw is, dan zijn we geslaagd. Smoezelige winkels eruit, mooie appartementen erin. We maken de stad mooier en bieden woonruimte. We zijn op 16 plekken aan het werk, en nu ook veel in ReVa. ‘As we speak’ zijn we 100 woningen aan het bouwen.”

Tekst: Marieke Bauwens