Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Buurtkastje tegen verspilling en voor een beetje steun

Een buurtkastje is er om spullen in te zetten die iemand anders misschien kan gebruiken. In het buurtkastje van Jolanda kun je voedingswaren en toiletartikelen aantreffen, die zijzelf en andere bewoners erin leggen. En die mensen die het niet zo breed hebben eruit kunnen halen. Onder het motto: ‘Pak wat je nodig hebt, geef wat je kunt missen, en denk aan je medemens.’

Op de brug Valkenboskade

Jolanda: “Ik wilde graag iets voor een ander doen, daarom ben ik dit buurtkastje begonnen. Bij de stichting SoGoed kun je kant-en-klare buurtkastjes kopen, maar mijn vriend had zelf iets staan dat prima voldoet. Het kastje staat op de kruising van de brug Valkenboskade-Cartesiusstraat achter de textielcontainer, op een vrij onopvallende plek en niet direct in de buurt van een huis. Dat is fijn voor mensen die misschien schroom hebben om er iets uit te nemen.”

Het werkt

Het kastje staat er nu een paar maanden en het loopt goed. “Ik ben maar begonnen met mijn eigen voorraad op te maken. Ik vond het in het begin best spannend en ging wel een paar keer per dag kijken. En ja hoor, er werden spullen uitgehaald en de volgende dag had iemand anders er iets in gedaan. Het werkte! Nu controleer ik het elke dag even of er geen dingen in liggen die er niet in horen. Vaak doe ik er iets in en soms iemand anders. Het zou wel fijn zijn als meer mensen er iets in zouden doen, want het gaat echt heel hard.”

Wat kan erin

In het buurtkastje horen eigenlijk alleen droge, niet bederfelijke etenswaren die niet over de datum zijn, maar omdat de boodschappen er nooit langer dan een paar uur liggen mag vers fruit of groente ook. Gewoon even logisch nadenken: een reep chocolade in de zon is niet handig. Ook toiletspullen kunnen erin. Geen alcohol of tabaksproducten. “Laatst lagen er twee complete maaltijden in. Tja, heel aardig, maar die heb ik er toch maar uitgehaald.”

Tekst en foto: Anneke de Graaf