Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Voor (voorheen) De Zaen staat het licht op groen!

ReVa WOONSPECIAL

Het asbest is verwijderd, er is een constructieve goedkeuring van de gemeente, de vergunning voor 16 appartementen is rond én er is een aannemer. Het licht staat op groen.

Familiebedrijf

De Zaen op de Beeklaan is sinds 2015 in het bezit van Erbeva, een vastgoedbedrijf met onder andere makelaardij, vastgoedbeheer en beleggingen, en met een kantoor een stukje verderop aan de Beeklaan, op de hoek met de Daguerrestraat. Het is een familiebedrijf dat begon in Den Haag, en dat nu actief is in de hele Randstad.  Shivan Bhoendie kwam er als derde generatie in 2015 bij en is nu de algemeen directeur.

Probleempand

“Een probleempand”, zo noemt Shivan De Zaen meteen. “En de brand in 2017 maakte het nog ingewikkelder. Het onderzoek en de afhandeling van de schade duurde lang. En onze plannen werden ook niet zomaar goedgekeurd door de gemeente.” De wens van Erbeva was om niet alleen De Zaen op te knappen, maar om ook een deel van de Beeklaan daarnaast, en een deel van de Newtonstraat waar De Zaen de hoek om gaat. “Als de omgeving van mooie appartementen niks is, wordt ‘t ook niks. Maar dat lukte helaas beperkt.” Shivan vindt het contact met de gemeente goed, maar hij vindt ook dat er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam waar Erbeva ook actief is, een echt plan voor wijken in Den Haag ontbreekt.

Betaalbare kwaliteit

“ReVa is aan het verbeteren, en met kwalitatief goede en wat duurdere woningen trek je een ander publiek; andere eetgelegenheden, een kaaswinkel, dat soort zaken; dat past hier.” En dat De Zaen nu echt opgeknapt moet worden, staat voor hem buiten kijf. In januari nam Shivan de verantwoordelijkheid op zich. “Ik zit er bovenop, we hebben een commitment met de buurt en willen iets moois neerzetten, we willen niet inboeten op kwaliteit, maar het moet ook financieel haalbaar zijn.”

In fasen

Het asbest is eruit, momenteel wordt aan het dak gewerkt en in september begint Erbeva met de constructieve werkzaamheden. Shivan: “Dat klinkt eenvoudig, maar daar is misschien een tijdelijke afsluiting van de Newtonstraat voor nodig. Alles, denk aan bouwmaterialen, wordt duurder, in 2015 zag het er heel anders uit. Het is een financieel zwaar project, en daarom moet het in fasen.”

16 appartementen

Het worden woningen voor starters. “Dat is onze doelgroep. Jonge stellen, 20’ers en 30’ers die in de stad werken en in de stad willen wonen. Alles is in de buurt: het ov, winkels en uitgaansgelegenheden. Het kleinste appartement is circa 55m2 en het grootste 80.” Balkons? “Dat kwam niet door de welstandscommissie, maar er is genoeg groen in de buurt. Er komt een fietsenstalling, voor een parkeergarage kwam geen vergunning. Maar dat is gezien onze doelgroep geen probleem.” Een hamvraag: hoe duur worden ze? Shivan: “Het worden middeldure huren, dat betekent tussen de € 800,- en € 1100,-. Geen sociale huren dus, dat is financieel helaas niet haalbaar.”

De stip aan de horizon

Nog zo’n hamvraag: wanneer is het af? Shivan: “Na de zomer is de planning klaar. We werken nu aan een website zodat iedereen de voortgang kan volgen. Begin 2024 worden de appartementen, volgens planning dan, opgeleverd. En: hoe eerder hoe beter!”

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques Rijnsburger