Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Coöperatieve Bouwvereeniging Vooruit II

ReVa WOONSPECIAL

Het lijkt een dorpje binnen het Regentesse- en Valkenboskwartier: de Blauwe Pannenbuurt. Dit knusse buurtje met lage huizen ligt tussen Gaslaan, Loosduinseweg en Regentesselaan en bestaat uit de Hondiusstraat, Rottermontstraat, Xaverystraat, De Gheijnstraat, Noorwitzstraat, Lynckerstraat en een stukje Gaslaan.

Voor de arbeiders van de Gasfabriek

Begin jaren dertig kregen de daken nieuwe blauw-zwarte dakpannen, vandaar de naam ‘Blauwe Pannenbuurt’. De woningen werden destijds gebouwd voor de arbeiders van de Eerste Gemeentelijke Gasfabriek, die in 1876 aan de Gaslaan werd geopend. In 1886 werd dit complex arbeiderswoningen van de Coöperatieve Bouwvereeniging Vooruit II opgeleverd.

136 jaar hetzelfde kantoortje

Vooruit II is vanaf 1886 tot op de dag van vandaag blijven bestaan en heeft altijd de oorspronkelijk gedachte vastgehouden: samen werken voor elkaars belang. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers die elke dinsdagavond bij elkaar komen om de zaken van de Vereeniging te behartigen. En dat gebeurt allemaal al 136 jaar in hetzelfde kantoortje op de hoek van de Rottermontstraat. David Louwers is 5 jaar voorzitter en heeft dit overgenomen van Aad Middendorp, die dit 37 jaar is geweest, Wim van Soolingen is 32 jaar secretaris en heeft dat overgenomen van zijn vader die die functie 30 jaar lang bekleedde. Wim Hendriks is nu 36 jaar penningmeester. In september 2016 werd het 130-jarige bestaan van Vooruit II uitbundig gevierd met puzzeltochten, barbecues, dans en spelen.

Huizen erg gewild

Inwonende kinderen van bewoners krijgen een voorkeursbehandeling bij het vinden van een woning in de Blauwe Pannenbuurt. Tot begin jaren 90 moest je eerst trouwen om voor een huis in aanmerking te komen, maar dat is afgeschaft. De huizen zijn erg gewild, vanwege de lage huurprijzen en het intieme karakter van de buurt. Ook de centrale positie van de wijk – tussen centrum, markt en kust – vinden de bewoners aantrekkelijk. De wachttijd is ongeveer zeven jaar.

Bemoeienis met de wijk

Vooruit II heeft zich ook geregeld bemoeid met de ontwikkelingen in de rest van de wijk. Bijvoorbeeld met de zaken rond buurtpark De Verademing of het voormalig wijk- en dienstencentrum Buuthuis aan de Hondiusstraat, waar later ook de kinderactiviteiten naartoe zijn gegaan. Die vonden voorheen plaats in het kantoortje van de Vereeniging. Dan werd de vergadertafel leeggemaakt en kwamen de knutselspullen tevoorschijn.

Geen huur, maar een bijdrage

Alle huizen met blauwe pannen aan de gevel worden door Vooruit II verhuurd. Dat is ongeveer de helft van de huizen in deze buurt, de andere helft is in particulier bezit. Maar ‘huur’ is strikt genomen een verkeerd woord, want de bewoners betalen geen huur maar ‘een bijdrage in de exploitatiekosten’. Lang geleden was het de bedoeling dat bewoners na vele jaren bezitters van hun huizen zouden worden. Dat zou kunnen door aandeeltjes te kopen. Maar de vroegere bewoners waren te arm en nauwelijks in staat om de gewone bijdrage aan de Vereeniging op te brengen. En soms werden aandeeltjes gebruikt om de kruidenier te betalen. Uiteindelijk bleven de huizen in bezit van Vooruit II. En dat bleven ze tot op de dag van vandaag.

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Casper de Weerd